MEB hatada ısrar ediyor

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 6 Mayıs 2010 tarihinde yayımlanmıştı. Sonra da il içi il dışı yer değiştirmeler başladı. Tabii ki sorunlar bir bir ortaya çıktı ve süreç içerisinde yaptığımız uyarılar maalesef haklılığını buldu. Bu konuda, başlıklar halinde sıralayacak olursak 4 önemli hata bulunmaktadır. Maksut Balmuk'un konuya ilişkin değerlendirmelerini içeren yazısı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Haziran 2010 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hata 1: Hukuki bir metin olmadan yani yönetmelik değişmeden uygulama yapılıyor

Yoğun baskı sonucu MEB geri adım atarak bir basın açıklaması yayımladı ve tarihte ilk kez yönetmelik hükümleri basın açıklaması ile değiştirildi. Daha doğrusu yönetmelikte bir değişiklik yapılmadan basın açıklaması ile işler yürütülmeye çalışılıyor.

Basın açıklamasına bakıldığında altında isim ve imza, evrak kayıt numarası bulunmadığı görülür. Bakanlığın teşkilatına gönderdiği basın açıklaması metninde ise Personel Genel Müdürü Necmettin YALÇIN'ın imzası yer almaktadır. O yazıda da evrak kayıt numarası yok.

Hata 2: İl İçi Yer değiştirmeler ile Özür Grupları Çakışacak

Bakanlık basın açıklamasında;

?Bu kapsamda il içi yer değiştirmeler için ikinci kez elektronik ortamda yapılacak başvurular 12-23 Temmuz 2010 tarihleri arasında Bakanlığımızın http://mebbis.meb.gov.tr adresinden alınacak olup birinci değerlendirme 30 Temmuz 2010 tarihinde, ikinci değerlendirme ise 17 Ağustos 2010 tarihinde bilgisayar ortamında gerçekleştirilecektir. Yer değiştirme suretiyle atama sonuçları aynı gün Bakanlığımızın http://personel.meb.gov.tr adresinden duyurulacaktır.?

dedi.

Yönetmeliğin özür grubu yer değiştirmelere ilişkin hükümlerine bakacak olursak;

Eş durumu özrü

MADDE 37 ? (1) Eş durumu özründen yer değiştirmelere ilişkin duyuru Personel Genel Müdürlüğünce her yıl en geç 15 Aralık ve 15 Temmuz tarihine kadar Bakanlık internet sayfasında yapılır. Duyuruda; kimlerin başvuruda bulunabileceği, başvuru tarihi, başvuru yeri, şekli ile diğer hususlara yer verilir. Başvuru tarihi duyuru tarihinden en geç on gün sonra başlatılır. Başvuru süresi beş iş gününden az on iş gününden fazla olamaz. Eş durumu özrüne bağlı yer değiştirmeler, ocak ve ağustos aylarında yapılır.

Atama yapılacak eğitim kurumlarının duyurulması

MADDE 45 ? (1) Özür durumuna bağlı yer değiştirmelerde, öğretmenlerin özür gereklerinin karşılanabilmesi bakımından öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarının tamamı il millî eğitim müdürlüklerince elektronik başvuru sayfasına yansıtılır.

denildiği görülecektir.

Sorun nerede onu açıklayalım:

12 Temmuz'da il içi yer değiştirme başvuruları alınacak yani açık olan olmayan tüm kurumlara başvuru yapılacak.

15 Temmuz'a kadar eş durumu duyurusu yapılacak ve Eş durumu yer değiştirmelerde de açık bulunan tüm okullar duyurulacak.

Örnek:Atatürk İlköğretim Okulunda Türkçe alanında bir boşluk olsun. Özür grubunda yansıtılan bu okula eş durumundan gelecek olan Ahmet öğretmen başvurmuş olsun. İl içi yer değiştirmede de Elif Öğretmen başvursun.

30 Temmuz 2010 da il içi yer değiştirme ilk grubu gerçekleşeceğine göre buraya Elif Öğretmen gidecektir. Eş durumundan gelecek olan Ahmet öğretmene ise boş tercih yaptırılmış olunacaktır.

Bu tür çakışmalar faklı versiyonlarda da gerçekleşecektir.

Hata 3: Norm kadro fazlalıkları

Birçok okul ve ilimizde norm kadro fazlası öğretmenlerimiz vardır. Özür grubunda tüm boş kadrolar açık ilan edileceğine ve o boş kadrolara atama yapılacağına göre o il ve alanlarda bir çok norm kadro fazlalığı daha yaratılacak. Giden öğretmen, gittiğine sevinemeden fazlalık durumuna da düşebilecektir.

Hata 4: 15 Eylül sorunu

Bakanlık sendikaların tüm ısrarına rağmen 15 Eylül itibari ile adaylığı kaldırılanlara özür grubu yer değiştirme olanağı vermektedir. Bu durumda 2009 da atanan bir öğretmenin özür grubundan özür grubu yer değiştirmesi mümkün değildir.

Çünkü 2009 atamaları 14 Eylül 2009 da gerçekleştirilmiştir. Öğretmenin 15 Eylül'de göreve başlamış olması neredeyse imkansızdır.

Öneriler:

  1. Basın açıklaması ile mevzuatı idame ettirmekten vazgeçilmeli derhal yönetmelik değişikliğine gidilmelidir.
  2. Hata 2 ile ilgili çözüm önerileri çok değişik yaklaşımlarla gerçekleştirilebilir.
  3. Norm kadro fazlalığı ile ilgili tedbir alınmalı özür grubuna il emri yeniden uygulanmaya başlanmalıdır.
  4. 15 Eylül ısrarından vazgeçilmeli en azından 2009'da atanan öğretmenler için 30 Eylül esası getirilmelidir.

Anlaşılan odur ki MEB'de işler günü birlik kararlarla enine boyuna düşünülmeden yürütülmektedir. Muhtemelen 76.maddeden atama yapmaktan, genel müdür ve yardımcılarının akrabalarına okul müdürlüğü, şube müdürlüğüne atama çalışmalarından yönetmeliğe kafa yormaya zaman kalmamaktadır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber