Araba alırken fazla para veriyorsunuz!

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 10 Haziran 2010 15:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Avrupa'dan ithal edilen otomobillerde Euro'nun farkı hala alınıyor. 40 bin TL'lik bir otomobilde 4.4 bin TL zararınız var!

Türkiye'de milli gelirin yaşam standartlarının altında kalmasına rağmen lüks tüketime giren sıfır ve ikinci el otomobil pazarı canlılılığından hiçbir şey yitirmedi. Geçtiğimiz günlerde otomotivciler yeni araç alacak olanlara 3 ay sonrasına gün verdiklerini açıkladılar. Bu da demek oluyor ki yoğun talepten dolayı fabrikalar araç yetiştiremiyor veya Türkiye için ayrılan kotanın dolmasından dolayı aylar sonrasına otomobil teslim tarihi veriliyor.

ÖTV İNDİRİMİNDE DE HİLEYE BAŞVURMUŞLARDI

1 yıl önce kadar ÖTV indirimi ile beraber tüketicilere gemilerdeki araçları satan otomotivciler, ÖTV indirimini fırsat bilip elindeki araçlara plaka çıkartıp depolarında tuttular. ÖTV indiriminin bitmesiyle beraber depolarındaki araçlara ÖTV farkını koyup tüketicilere yüksek kârlarla sattılar.

TÜKETİCİYE YANSIYAN ZARAR YÜZDE 11

Bugün ise Avrupa'dan gelen ithal araçlarda otomotiv firmaları lehine yine yüksek kârlar meydana geliyor. Neden olarak ise Euro'nun düşmesi. İthalatçı firma aracın bedelini ödemek için, Euro'yu Türkiye'den alıp aracın üretildiği fabrikaya Euro olarak ödüyor. Türkiye'den bugün 1.91 TL'ye aldığı Euro ile ticaret yapan otomotivciler, araç Türkiye'ye geldiğinde Euro kurunu 2.15-2.20 TL olarak müşteriye yansıtıyor. Aradaki yüzde 11'lik fark müşteriden fazlasıyla alınıyor. Bu da örnek vermek gerekirse 40 bin TL'lik bir otomobilde 4.4 bin TL fazla para alınmasına sebep oluyor.

HEM FAHİŞ FİYAT HEM 3 AY BEKLEME

Euro'nun düşüşünden kaynaklanan sebeplerden dolayı fazla para veren tüketici ayrıca aracın gelmesi için 3 ay bekliyor. Geçtiğimiz yıl ise ÖTV indirimi sırasında araçlarına plaka çıkartıp saklayan firmalar hala unutulmadı.

OTOMOBİL FİYATLARINI KIRMIYORLAR

Otomotiv firmaları Euro'nun düşmesine rağmen, arz ve talebin olduğu noktada kendilerinden hiç ödün vermeden fiyatlarını sabit tutması tüketicilerden haksız yere fazla para almaları akıllarda soru işaretleri uyandırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber