Osman Can: Anayasa Mahkemesi iptal kararı verirse, yok hükmünde sayılmalı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Haziran 2010 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can'ın, Yüksek Mahkeme'nin değişiklik paketindeki bazı maddeleri iptal etmesinin ?yok hükmünde olacağı? yönündeki sözleri tartışma yarattı

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Demokrat Yargı Derneği Başkanı da olan Osman Can önceki gün NTV'ye yaptığı açıklamada, kendisinin de raportör olarak görev yaptığı Anayasa Mahkemesi'nin vereceği olası bir iptal kararına ilişkin yeni bir görüş ortaya koydu. Can ?Yüksek Mahkeme'nin anayasa değişikliği paketindeki bazı maddeleri iptal etmesi halinde bu kararı yok hükmünde olacaktır.

Hükümet, söz konusu maddelerin iptal edilmesi halinde, bu hukuksuz kararı kaale almadan, iptal edilen maddeler de dahil olmak üzere paketi bir bütün halinde referanduma sunmalıdır? dedi. Can'ın bu sözleri, Anayasa hukukçuları tarafından kabul görmedi.

?Karar verecek makam yok'

Prof. Dr. Ergun Özbudun: İdare hukuku prensipleri arasında, yetki aşımı ya da fonksiyon gaspı durumlarında işlemin yok sayılabileceği genellikle kabul edilmektedir. Burada bir yetki ya da fonksiyon gaspı söz konusu olsa bile buna karar verecek bir makam anayasada mevcut değil. Teorik açıdan görüş, tartışılmaya müsait olmakla birlikte pratikte bunun tartışılabileceğini sanmıyorum. Ayrıca kararı yok saymak çok ciddi bir anayasa krizine yol açabilir. Bu nedenle de uygulanacağını sanmıyorum.

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan: Biliyorsunuz, demokrasilerde iktidarı denetleyen bir mekanizmadır yargı. Herkesin de yargı denetimini kabul etmesi gerekir. Anayasada, Anayasa Mahkemesi'nin görevleri net şekilde açıklanmıştır. Anayasada açıklanmakla kalmamıştır, şekil yönünden yapılacak denetimin nasıl yapılacağı da içtihatla belirlenmiştir. Anayasanın 2. maddesinde belirtilen cumhuriyetin temel niteliklerini dolaylı yoldan değiştiren bir düzenlemenin anayasanın 4. maddesindeki değiştirme yasağına aykırı olduğu net biçimde ifade edilmiştir. Yorumlar yapılabilir ama verilecek kararın ?yok hükmünde' sayılabileceği şeklinde bir değerlendirmeyi ben yadırgıyorum. Bana, verilecek karara ambargo koymak gibi geliyor. Demokrasiyi özümsemiş hukukçuların yargı denetimini de hazmetmeleri gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber