Milletvekilinin soru önergesi başörtülüye paso yasağını kaldırdı

Haber Giriş : 26 Şubat 2005 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, bir süre öncesine kadar başörtülü fotoğraf verdikleri gerekçesiyle Açık Öğretim Lisesi (AÖL) öğrencilerine uyguladığı paso yasağına, bir milletvekilinin konuyu Meclis gündemine taşıması üzerine son verdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol, AÖL öğrencilerine kılık ve kıyafet yönetmeliği uygulanmadığı halde ESHOT'un başörtülü öğrencilere paso vermemesini Meclis gündemine getirdi. İçişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin araştırma yaptığı süreçte başörtülü öğrencilere paso verilmeye başlandı.

Türkiye'nin hiçbir belediyesinde karşılaşılmayan ?yasakçı' uygulama, 2004-2005 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte İzmir'de kendini gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, fotoğrafları başörtülü olduğu gerekçesiyle Açık Öğretim Lisesi'nde okuyan bazı öğrencilere paso (indirimli seyahat bandrolü) vermemeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Açık Öğretim Lisesi öğrencilerine yönelik kılık kıyafet yönetmeliği bulunmamasına rağmen yapılan uygulama sivil toplum örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol konuyu Meclis'e taşıyarak, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Erol, ?Bu haberler doğru mudur? Eğer doğru ise ESHOT Genel Müdürlüğü daha önce yapmadığı bu uygulamayı hangi gerekçeye dayandırmaktadır? Eğer doğru ise ve ESHOT Genel Müdürlüğü bu kararında ısrar ederse (ilgili yönetmeliğe rağmen) bakanlık olarak ne yapmayı düşünüyorsunuz?? diye sordu.

İçişleri Bakanı Aksu'nun, konunun araştırılmasının ardından verdiği cevapta, İzmir'de 120 bin öğrenciye paso verildiği belirtilerek, ?Yapılan araştırmada, bazı öğrencilerin başörtülü fotoğraf vermeleri üzerine ESHOT Genel Müdürlüğü'nün bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden görüş istediği anlaşılmıştır. Yapılan değerlendirmede, ?Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nin kılık, kıyafetle ilgili hükümlerinin Açık Öğretim Lisesi ve Açık İlköğretim Okulu öğrencilerini kapsamadığı görüşü benimsenmiştir.? denildi. Yasağın AÖL öğrencilerini kapsamadığının anlaşılması üzerine başörtülü öğrencilere de paso verilmeye başlandı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber