İsrail'de Türk malı boykotu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2010 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin dış ticaret hacminin sadece yüzde 1'ini oluşturan İsrail'deki bazı süpermarket zincirleri, Türkiye'de üretilen mallara karşı boykot uygulayacak

İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasının ardından gerilen ilişkiler ticarete de yansımaya başladı. Turizm ve dış ticarette Türkiye'nin toplam iş hacminin sadece yüzde 1'ini oluşturan İsrail'deki bazı süpermarket zincirleri, Türkiye'de üretilen mallara karşı boykot uygulama kararı aldı. Türkiye'deki firmalarla çalışmayı durduracaklarını duyuran süpermarketler arasında, Mega, Kentteki Mega, Mega Bul mağazalarının işleticisi Blue Square ile Rami Levi süpermarket zinciri de var. Türkiye'den kendi markası altında un ve unlu mamuller, makarna ithal eden Blue Square, bu malların ithalatını durduracağını açıkladı. Türkiye'den makarna, ketçap, kağıt tabak ithal eden Rami Levi süpermarket zinciri ise İtalya ve Çin'in yanı sıra başka pazarlara yönelebileceklerini belirtti.

STOKLAR BİTENE KADAR

Rami Levi ve Blue Square, Türk firmalarının ürünlerini raflarından kaldıracaklarını, ancak Türkiye'de üretilen ama kendi markalarını taşıyan ürünleri, stokları bitene kadar satmayı sürdüreceklerini de kaydetti.İsrail'in Kanal 10 Televizyonu, süpermarket zincirlerinin bu kararının Türkiye için yaklaşık 93 milyon dolar dolayında kayıp anlamına geleceğini öne sürdü. Brand For You'nun CEO'su Rafi Sheffer de Türkiye'deki üreticilerle bağlarını kesmeleri konusunda henüz bir karar almadıklarını söyledi. İsrail'deki en büyük süpermarket zinciri Super Sol'un de boykot uygulamasına katılması da bekleniyor. Türkiye'de de internette açılan bazı sitelerde ve facebook gibi sosyal medyada 'İsrail'i ve Yahudi markalarını boykot ediyoruz" başlıklı gruplar kurulmuştu.

TİCARET HACMİ 2.6 MİLYAR DOLAR

İsrail ve Türkiye arasındaki ticaret tutarı 2.6 milyar dolarla Türkiye'nin toplam 243 milyar dolarlık dış ticaretinden sadece yüzde 1'lik pay alıyor. Bu ülkeye geçen yıl 15 milyar dolarlık ihracat yapılırken, ithalat tutarı 1.1 milyar dolarda kaldı. İşbirliğinin alt kalemlerine bakıldığında, Türkiye'nin İsrail'den en çok yüksek teknoloji gerektiren savunma sanayi ürünleri göze çarpıyor. İsrail ise Türkiye'den, daha çok askeri bot, üniforma benzeri malzemeler satın alıyor. Türkiye'nin İsrail'e ihraç ettiği başlıca ürünler arasında demir-çelik, otomotiv ve yan sanayi, petrol ve petrol ürünleri, elektrikli makine ve cihazlar, dokumacılık ürünleri, kimyasallar, hazır giyim, metal eşya bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber