İçişleri Bakanlığı geceleri görev yapmak üzere yeni bekçi alacak

Haber Giriş : 27 Şubat 2005 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hırsızlık ve kapkaç olaylarının artması üzerine, 'mahalle bekçileri' yeniden umut oldu. İçişleri Bakanlığı, büyük şehirlerde geceleri görev yapmak üzere yeni bekçi almaya hazırlanıyor.

İçişleri Bakanlığı, kapkaç ve hırsızlık olaylarını önlemede çözümü, Osmanlı İmparatorluğu'dan beri sokaklarda görev yapan bekçilerde buldu. 1994'ten beri bekçi almayan ve mevcut bekçileri emekliye sevkederek eritmeye çalışan İçişleri Bakanlığı, yeni bekçi almaya hazırlanıyor.

İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, geçtiğimiz günlerde Meclis kulisinde milletvekillerine kapkaç ve hırsızlık olayları konusunda bilgi verirken, son dönemde artan olayların azaltılması için gecelerin yeniden bekçilere devredilmesi projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. İçişleri Bakanlığı bünyesinde kapkaç ve hırsızlık olayları ile ilgili bir komisyon kurduklarını, bu komisyonun hırsızlık ve kapkaça karşı mücadele başlatacağını anlatan Aksu, kapkaç olaylarının daha çok geceleri cereyan etmesi sebebiyle, mobil polis ekiplerinin yanısıra, bekçilerin de yeniden sokaklara dönme vaktinin geldiğini ifade etti.

Sokaklar bekçilere emanet

Bakan Aksu'nun talimatı ile hazırlanan yasa taslağına göre, çarşı ve mahalle bekçileri, eskiden olduğu gibi Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı "Yardımcı Emniyet Hizmetleri" sınıfına tâbi olacak. Ancak bekçiler, ek gösterge, emniyet hizmetleri tazminatı, fiili hizmet zammı ve fazla mesai iyileştirmesinden de yararlanacak. Bakan Aksu'nun projesinin gerçekleşmesi halinde, özellikle Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır gibi kapkaç ve hırsızlık olaylarının yoğun olduğu büyükşehirlerde sokaklar yeniden kahverengi çeketli adamlara teslim edilecek. İçişleri Bakanlığı'nın bine yakın bekçiyi bu çerçevede yeniden göreve başlatması bekleniyor.

İçişleri Bakanlığı'nın ayrıca, kapkaç olayları ile ilgili bir diğer önemli çalışmasının da özel güvenlik şirketleri ile ortak çalışma projesi olduğunu belirtti.


8 bin bekçi görev başında

14 yıllık hukuk mücadelesinin ardından yasal haklarına kavuşma noktasına gelen bekçiler, bu güne kadar 20'den fazla kanun teklifi hazırlayarak hükümetlere sundu. 1994 yılında sayıları 20 bin olan bekçilerin sayısı şu anda 8 bine düştü. Bekçiler karakol baskınlarında bugüne kadar 106 şehit verdi. Devletin aldığı bir kararla 1994'ten sonra çarşı ve mahalle bekçisi alımına da son verildi. Mevcut 8 bin bekçinin de 5 ila 10 yıl arasında emekliye ayrılması durumunda çarşı ve mahalle bekçiliği ortadan kalkacaktı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber