Cihaner davası ne olacak?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Haziran 2010 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HUKUKÇULARA GÖRE YARGITAY'IN KARARINA MAHKEMELER UYMAK ZORUNDA DEĞİL

?Karşı tarafın dosyası çalınıp fotokopiyle yeni bir yargılama süreci dönemi başlatıldı? diyen hukukçular ?Ergenekon mahkemesi, Yargıtay 11. Ceza'nın kararını yok sayabilir? görüşünde

Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin aylar öncesinden internete düşen Yargıtay üyelerine ait ses kayıtlarında anlatılan plandaki gibi Erzincan Ergenekon davasını, Başsavcı İlhan Cihaner'in ?evrakta sahtecilik' davasıyla birleştirmesi ve tüm sanıkları serbest bırakmasıyla ilgili tartışma sürüyor. Yargıtay 11. Ceza'nın Cihaner'i tıpkı adli mahkemeler gibi ?ilk derece mahkemesi' sıfatıyla yargıladığını haktırlatan hukukçular, Erzurum ve İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri'nin karara uyma zorunluluğunun olmadığını dile getirdiler. Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin ilk derece mahkemelerinin üst mahkemesi olması nedeniyle Cihaner'le ilgili Erzurum veya İstanbul mahkemelerinin yeni bir karar verebileceği ifade ediliyor.

11. CEZA, ŞIRNAK ASLİYE CEZA'DAN FARKSIZ

PROF DR. HAKAN HAKERİ: Mahkemeler birleştirme kararına uymak zorunda değildirler. Yargıtay, bir temyiz mahkemesi olarak karar verseydi uymak zorundaydılar. Ama Yargıtay'ın bu yargılamada normal bir mahkemeden farkı yok. Cihaner 1. sınıf savcı olması dolayısıyla orada yargılanıyor. Bu yönüyle 11. Ceza Dairesi'nin Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi'nden farkı yok. Şırnak'taki mahkemenin birleştirdim, tahliye ettim demesi tek başına hüküm ifade etmiyorsa Yargıtay'ın ki de hüküm ifade etmiyor. Belirli kişiler var diye hukukun alt edilmesi doğru değil. Dönem değişir ama hukukun aldığı yara ortadan kalkmaz.

PARALEL YARGI SÜRECİ BAŞLATILDI

ORHAN GAZİ ERTEKİN (Demokrat Yargı Eş Başkanı): Asıl dosyanın bulunduğu yer yani Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi ya da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ?bu karar yok hükmündedir? diyebilir. Çünkü dosyaya bakan iki mahkemenin de görüşü alınmamıştır. Dosyanın aslı temin edilmemiştir. En tehlikelisi bugünden itibaren paralel yargılama süreci başlamıştır. Karşı tarafın dosyasını çalınıp fotokopiyle yeni bir yargılama süreci dönemi başlatıldı. Yargıtay'daki yargılama CD üzerinden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi asıl dosya üzerinden. Asıl kararı verecek olan İstanbul'dur. O zaman herkes başkasının dosyasının fotokopisini alıp yargılamasını yapar. Bunu da Yargıtay 11. Ceza Dairesi başlatmıştır.

İSTANBUL BİRLEŞTİRME KARARI ALABİLİR

PROF. DR. VAHİT BIÇAK: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Erzurum dosyasını İstanbul'da birleştirmek isterse Yargıtay ile arasında sorun çıkar. Buna olumlu görev uyuşmazlığı denir. Bu durumda Yargıtay Ceza Genel Kurulu devreye girer. Çünkü aynı anda iki mahkemede aynı konu görülemez. Genel Kurul, yetkiyi İstanbul'a verirse İstanbul yeniden tutuklama çıkarabilir. ? ANKARA-İSTANBUL star

Tahliyeyi YARSAV'la birlikte kutladı

Yargıtay 8. Daire Üyesi Hamdi Yaver Aktan'ın internet sitelerine düşen ses kaydında anlattığı plandaki gibi Yargıtay 11. Ceza Dairesi tarafından fotokopi belgeler üzerinden tahliye edilen Erzincan Ergenekon davası sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, dün akşam yemeğinde yakınlarıyla bir araya geldi.

YARSAV DA ORADAYDI

Eşi Muhteber Cihaner ve kızı Sıla ile birlikte Ankara Barosu Eğitim ve Kültür Merkezine giden Cihaner, Baro Çatı Restoran'da, yakınlarının düzenlediği akşam yemeğine katıldı. Yemekte, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ve Sincan 1. Ağır Ceza Başkanı Osman Kaçmaz'ın da aralarında bulunduğu bazı yargı mensupları ile Cihaner'in akraba ve arkadaşları yer aldı.

EŞİYLE EL ELE ÇIKTI

Başsavcı İlhan Cihaner, yemeğin ardından Baro Eğitim ve Kültür Merkezinden, eşi Muhteber Cihaner ile el ele ayrıldı.

İstanbul birleştirip Cihaner'i tutuklar

REŞAT PETEK (E. Cumhuriyet Başsavcısı):

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim olsaydım Cihaner dosyasını Dursun Çiçek dosyasıyla birleştirirdim. Çünkü bu davanın Yargıtay 11. Daire ile ilgisi yok. Bu dava terör davası. Yargıtay'ın kararıyla bir kurtarma operasyonu yapıldı. Bundan sonra İstanbul birleştirme kararı da verebilir, dosyayı Erzurum'a geri de gönderebilir. Ama İstanbul birleştirme kararı verirse, İlhan Cihaner ve diğer kişiler için tutuklama kararı verme yetkisi var.

Boğaziçi Hukukçular Derneği Ceza Avukatı Kemal Bayrak: Yargıtay CD üzerinden hukuka aykırı bir inceleme yaptı. 1. yetkili mercii gördü Yargıtay kendisini. Mahkemeleri ve hukuku hiçe saydı. Yargıtay 11. Ceza terör dosyasına bakamaz. Yargıtay, büyük üsul aykırılığı yaptı. İstanbul, tahliye kararları ve dosyayı değerlendirme yetkisi bende diyebilir. İstanbul yeniden Yargıtay'ın tahliye ettiği kişileri tutuklama kararı verebilir, bu hukuka uygundur. Yargıtay'ın yaptığı büyük hukuksuzluktur.

13. Ağır'a karar sansı bırakılmadı

PROF. DR AHMET GÖKÇEN: Adliye tarihimizde çok az görülen hatta örneği hiç olmayan bir durumdur. Benim düşünceme göre, CMK'nın 9. ve 10. maddeleri yanlış yorumlanmak suretiyle dosya, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde görülmekte olan dosyayla birleştirilmiştir. Yargıtay Ceza Dairesi, yargılanan kişilerin davasına yüksek yargı mercii olarak değil ilk derece mahkemesi olarak bakmaktadır. Bu sebeple öncelikle İstanbul'a gönderilen dosyanın akibeti beklenmeli, daha sonra Erzurum 2. Ağır Ceza'nın olumlu görüşü alınarak dosya birleştirilmeliydi. ?Yüksek görevli' lafı Yargıtay 11. Daire tarafından çarpıtılıyor. Bu davada yetki Erzurum'dadır. Erzurum yetkisiz denilse de yetkili Yargıtay 9. Ceza Dairesi'dir. İstanbul 13. Ağır Ceza sanırım ?Yargıtay'da birleştirildiğinden bu konuda karar vermeye yer olmadığına? dair bir karar verecektir.

Yargıtay 11. Ceza temyiz yeri değil

Yargıtay'ın Cihaner kararında Yargıtay'ın klasik fonksiyonu ?temyiz mahkemesi? sıfatıyla karar vermediğini hatırlatan hukukçular, 11. Daire'nin normal mahkeme sıfatıyla Cihaner'i yargıladığını, dolayısıyla Ağır Ceza Mahkemeleri'nin normal mahkemelerin üst mahkemesi olduğunu belirtiyorlar. Yargıtay 11. Ceza'nın Cihaner'in ?birinci sınıfa ayrılmış' olması nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla davaya baktığı ifade edildi. Hukukçular, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin bu davada temyiz mahkemesi sıfatını taşımaması nedeniyle, İstanbul ve Erzurum mahkemelerinin karara uyma zorunluluğu olmadığını vurguluyor.

İstanbul dosyayı geri gönderir

A. FAHİR KAYACAN (E. Askeri Savcı): Yargıtay 11. Ceza Dairesi Erzurum'daki dosyayı İlhan Cihaner'in Yargıtay'daki dosyasıyla birleştirdiği için İstanbul'un bir karar vermesi söz konusu değil. Bana göre, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi birleştirme ile ilgili bir karar vermeden dosyayı geri gönderecek.

PROF. DR: ERSAN ŞEN (Ceza Hukukçusu): Erzurum ve İstanbul arasında birleştirme olması için karşılıklı muafakat olmalı. İstanbul şu an bu dosyaya hiçbir şey yapamaz. Çünkü Yargıtay bunu yüksek görevli mahkeme yetkisiyle aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber