Ergün: Otomotivde vergi indirimine gerek yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2010 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de otomotivde yeni bir vergi indirimine, yeni bir tedbire gerek olmadığını bildirdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Hollanda Türk İşadamları Derneği'nin (HOTİAD) düzenlediği "Dünya Türk İş Konseyi Avrupa Türk Girişimciler Toplantısı"na katılmak için Hollanda'da bulunan Ergün, gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.

Türkiye'de iş verenlerin hem işsizlik sigortası fonuna para ödediklerini, hem de kıdem tazminatı için para ayırmak durumunda kaldıklarına işaret ederek, bunun iş dünyasında çok ağır bir yük olduğunun tartışıldığını kaydetti.

Nihat Ergün, şunları söyledi:

"Kıdem tazminatı çalışanın hakkını koruyayım derken çalışanın hakkını engelleyen bir unsura dönüyor. Bunun iş gücü piyasasındaki etkisinin ne olduğunun ölçülmesi lazım. Bunu ölçüp iş gücü piyasasının bütün aktörleriyle 'arkadaş kıdem tazminatı meselesini şuraya bağlamalıyız' demeliyiz. Bunu çözüme kavuşturmamız gerekiyor.

Kıdem tazminatı meselesi istihdamın önünde bir engel oluşturmaya başladı. Hele hele küçük orta boy işletmeler için bu mesele ölüm fermanı demek... İşçinin de hukukunu koruyacak bir formül oluşturup, işverenden bir konuyla ilgili bir miktar kesilebilir. Bu payın kesilip bir kenara konulması doğru olan. Şimdiki sistem öyle işlemiyor."

Mart ayı işsizlik verilerinin mart ayında yüzde 13,4'e indiğini anımsatan Ergün, temmuz ve ağustos aylarında işsizliğin yüzde 10'lara inebileceğini ve burada bunun kalıcı olabileceğini ifade etti.

Bakan Ergün, Türkiye'de reklam yasağı uygulamalarında bir sorun olduğunu ifade ederek, "Geçenlerde Yılmaz Erdoğan geldi. Dedi ki; biz bir film yapacağız. Ama şöyle bir sorun var. Filmi bir sokakta çekeceğiz. O sokakta da bir sürü esnaf var. Biz film çekerken o tabelalar görünecek, kimisi 1 saniye kimisi 10 saniye, kameranın sahnenin durumuna göre. Bize diyorlar ki; bundan çok ceza yiyeceksiniz. Bunların hepsi örtülü reklama girecek. Ben şimdi filmi yaptım. Çekimlerimi bitirdim. Bu tabelaların hepsini mozaik yapsam, film, film olmaktan çıkacak. Bunu yapmazsam ben bir sürü ceza ile karşı karşıya kalacağım. Ben ne yapacağım dedi. Adam haklı yani..." diye konuştu.

Ergün şöyle devam etti:

"Bu uygulamalar film yapmaya da engel olan uygulamalara dönüşürse işin içinden çıkamayız. Arkadaşlara dedik; bir çalışma yapın bunlara bir çözüm getirelim. Bu promosyonlarda da var. Promosyondan dolayı dergiler, gazeteler acayip cezalar yiyorlar. Kimi haklı nedenlerden, kimi de yorumlardan dolayı yiyorlar. Reklamla ilgili bu tür sorunlar var. Biraz üzerinde çalışılması gereken bir konu. Yılmaz Bey'in söylediği konuda bir çalışma başlattık. En azından sorunlu alanları ayıklayabiliriz bize da mantıklı gelen alanlar varsa örtülü reklamlarda. Bir kısmı belki uygulamada kaldırılması mümkün, mevzuata gerek kalmadan, ya da mevzuatta bir tadilat gerekiyorsa bunu yapabiliriz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber