Bahçeli: PKK tam olarak yok edilmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2010 16:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- MHP'den yapılan yazılı açıklamada, Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, ''Bugün gelinen aşamada, maruz kaldığımız tehdit ve tehlike günü birlik ve geçici tedbirlerle geçiştirilmeyecek kadar büyük ve hayati derecede önemlidir. Artık, yıllardır ülkemize musallat olan bu beladan kurtulmanın zamanı gelmiştir. Tek çözüm, PKK terör örgütünün tam olarak yok edilmesi veya ele geçirilmesidir'' değerlendirmesinde bulunduğu bildirildi.

PKK TAM OLARAK ELE GEÇİRİLMELİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinde, ''Bugün gelinen aşamada, maruz kaldığımız tehdit ve tehlike günü birlik ve geçici tedbirlerle geçiştirilmeyecek kadar büyük ve hayati derecede önemlidir. Artık yıllardır ülkemize musallat olan bu beladan kurtulmanın zamanı gelmiştir. Tek çözüm PKK terör örgütünün tam olarak yok edilmesi veya ele geçirilmesidir'' değerlendirmesinde bulunduğu bildirildi.

MHP'den yapılan yazılı açıklamada, ''Bahçeli'nin 'bölücü terörle mücadele konusunda' Cumhurbaşkanlığı makamına arz ettiği değerlendirmelere'' yer verildi. Açıklamada, ''Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yapılan davette, mevcut şartlar ve gelişmeler üzerine Milliyetçi Hareket Partisi'nin görüş ve teklifleri sunulmuştur'' denildi.

Partisinin ''terörü önleme konusundaki'' önerilerini dile getiren Bahçeli, ''Terörle mücadele ile bölücülükle mücadelenin bir bütün olarak ele alınarak 'Bölücü Terörle Mücadele Stratejik Tedbirler Planı' uygulanmasını istedi.

Bahçeli, ''Soruna müdahil ülkelerin Türkiye'den doğan ve Türkiye ile iş birliği sonucu oluşmuş menfaatleri gözden geçirilmeli, yaptırım enstrümanı olarak değerlendirilmelidir. Türkiye bugüne kadar her seviyede olmak üzere yapay görüşme ve ilişki sürecinde yeterince vakit kaybetmiştir. Bu aşamadan sonra, yalnızca maksada yönelik müzakere ve görüşmeler ile mutlaka sonuç alacak tekliflere açık olunmalı, süreci oyalayacak veya geriye götürecek taktik ziyaretler reddedilmelidir'' önerisini dile getirdi.

Geride kalan yıllarda yürütülen hatalı siyaset ile PKK'ya karşı mücadelede inisiyatifin ABD ve Irak'a bırakıldığını, bu iki ülkenin, beklenen adımları atmakta bugüne kadar isteksiz veya yetersiz davrandığını ifade eden Bahçeli, şöyle devam etti:

''Bu düşmanca tavrın karşılığı milletimiz için şahadet, üzüntü ve infialdir. Artık beklemeye tahammülü olmayan bu durumun oluşturduğu çok boyutlu güvenlik tehdidi karşısında Türkiye, somut ve inandırıcı bir askeri güçle desteklenen kapsamlı bir 'caydırıcılık siyaseti' geliştirmeli ve bunu kararlılıkla uygulamaya koymalıdır. Bu fiili tehdit ve saldırılar karşısında, Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru savunma hakkı bütün unsurlarıyla doğmuş, bu hakkın kullanılmasının şartları bütünüyle oluşmuştur. Türkiye terör saldırılarına karşı etkili müdahalede bulunmak ve PKK'yı Kuzey Irak'tan tasfiye etmek zorundadır. Bu maksada ulaşmak için terörü himaye eden Peşmerge gruplarına yaptıkları düşmanca hareketin 'savaş sebebi' olduğu Irak yönetimine bir ültimatomla bildirilmelidir.

Irak?ın kuzeyindeki grupların reisleri kendilerine meşruiyet kazandırma ve muhatap bulma peşindedir. Özellikle diplomatik alan başta olmak üzere, Kuzey Iraklı grupların sözcüsü veya temsilcisi sıfatını taşıyan şahıslar ile resmi düzeyde, Irak Devleti adına bile olsa ilişki kurulmayacağı ve muhatap alınmayacağı açıklanmalıdır. Irak'ın kuzeyini bugün fiilen kontrolünde bulunduran ABD ile Irak devletine, teröre göz yummaya devam etmeleri halinde caydırıcı ve zorlayıcı tedbirlerin alınacağı ve askeri müdahalenin gerçekleşeceği son kez ihtar edilmelidir. Peşmerge grupları çok açık ve kesin bir dille uyarılmalı ve terör kartını Türkiye'ye karşı bir tehdit silahı olarak kullanmalarının karşılıksız kalmayacağı açıkça ortaya konulmalıdır. ABD'nin PKK'nın tasfiyesi için sürdürdüğü hareketsizlik ve oyalama politikaların devamı halinde kendisi için ortaya çıkacak sonuçlar ve göze alınacak gelişmeler bütün ayrıntılarıyla muhataplarına açıklanmalıdır. Bu kapsamda olmak üzere, ABD'nin göstereceği olumlu ve somut tepkiler alınıncaya kadar İncirlik üssünün faaliyetlerine son verilmelidir.''

-''SINIR ÖTESİ HAREKAT YETKİSİ KULLANILMALIDIR''-

İran ve Suriye başta olmak üzere komşu bölge ülkeleriyle ciddi bir istişare süreci başlatılmasını isteyen Bahçeli, bu çerçevede alınabilecek siyasi ve ekonomik tedbirlerle uygulanacak yaptırımların ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

''Türkmenlere karşı girişilecek herhangi bir saldırı veya baskı hareketinin askeri güç kullanmak dahil Türkiye'ye her tedbiri alma hakkını doğuracak bir husumet ilanı olarak görüleceğinin açıklanması'' gerektiği görüşünü savunan Bahçeli, milletimizin huzur ve emniyetinin sağlaması için hükümetin, olağanüstü hal uygulaması için karar alarak Meclis'e sunmasını istedi.

Kuzey Irak'a karşı Türkiye'nin Habur sınır kapısının kapatılması ve Kerkük-Yumurtalık boru hattının devre dışı bırakılması da dahil bir dizi öneriler sıralayan Bahçeli, ''Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki terör kamplarına kalıcı, köklü ve kesin sonuç alıcı bir askeri harekat için gereğinden fazla oyalanmış, artık kendi askeri, siyasi, toplumsal ve beşeri gücünü kullanmaktan başka seçeneği kalmamıştır. Alınacak tedbirlerle eş zamanlı olarak, ciddiyet ve caydırıcılığını göstermek üzere hükümet TBMM'nin kendisine verdiği sınır ötesi askeri harekat yetkisini acilen kullanmalıdır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber