Cep telefonu beyin için büyük tehdit

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Haziran 2010 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilim insanlarının Dünya Sağlık Örgütü için, 13 ülkeyi kapsayan on yıllık dev araştırması çarpıcı sonuçlar verdi. On yıl boyunca günde yarım saat cep telefonuyla konuşmak beyin kanseri riskini yüzde 40 artırıyor.

Gündelik yaşamın vazgeçilmezi haline gelen cep telefonlarının ne kadar güvenli olduğu konusundaki tartışmalar sürerken, İngiliz Daily Mail gazetesi konuyla ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt aradı.

Dünyanın dört bir yanından bilim insanlarının Dünya Sağlık Örgütü için yaptığı, 13 ülkeyi kapsayan on yıllık dev araştırmanın çarpıcı sonuçlarını hatırlatan gazete, on yıl boyunca günde yarım saat cep telefonuyla konuşmanın beyin kanserine yakalanma riskini yüzde 40 artırdığının altını çizdi.

- Cep telefonu neden sağlık riski oluşturuyor?

College London Üniversitesi'nden Biyolog Dr. Andrew Goldsworthy'e göre, sorunun kökeni cep telefonları tarafından yayılan ve vücut hücrelerine zarar veren sinyaller. Elektrik yüklü olan hücre zarları, cep telefonlarından yayılan dalgalar nedeniyle titreşiyor, hücreleri bağlayan kalsiyum yerinden oynuyor. Böylece hücreler hem daha geçirgen hale geliyor, hem de genlerin içindeki DNA'ya zarar verebilecek enzimler salınıyor. İki yıl önce İsveç'teki Lund Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma iki saatlik telefon kullanımından sonra beyin hücrelerinin ölmeye başladığını doğrulamıştı.

- Etkisi anlaşılır mı?

Bazı insanlar baş dönmesi, kas ağrısı, bulantı gibi semptomlar yaşadıklarını bildirseler de Goldsworthy'e göre kanser oluşumu gibi progresif hücresel hasardan kaynaklanan hastalıkların etkisini göstermesi 20 yıl alabiliyor.

- Kulaklık zararlı etkileri hafifletir mi?

Tüketici koruma grubu Powerwatch'tan Alasdair Philips'e göre, her tip kulaklık önem taşımıyor. Mesela kablosuz çalışan Bluetooth kulaklıklar, radyasyon yaymaya devam ediyor.

- Çocuklar cep telefonu radyasyonuna karşı büyüklere göre daha mı hassas?

Çocukların kafatası daha ince olduğu için radyo dalgalarını daha hızlı emiyor. Beyin ebatları daha ufak olduğu için de emilim daha yoğun oluyor. Ayrıca çocukların vücut hücreleri, yetişkinlerinkine oranla çok daha hızlı bölündüğünden, olası zararlara karşı daha hassas oluyor. Anne karnındaki bebekler de plasenta aracılığıyla radyo dalgalarından etkilenebiliyor.

- Nereden telefon ettiğiniz önemli mi?

Sinyal gücü, telefon edilen noktaya bağlı olduğundan konum oldukça önemli. Telefon, baz istasyonundan ne kadar uzaktaysa, sinyal almak için o kadar fazla güç harcamak zorunda kalıyor ve o kadar çok radyasyon yayıyor.

- Bekleme modu daha mı güvenli?

Telefon görüşme yapılmayıp bekleme konumunda olduğu zaman daha az radyasyon yayıyor, ancak yine de sinyal alıp gönderiyor. Yapılan son araştırmalara göre, bekleme modundayken pantolon cebinde taşınan telefonlar spermlere zarar veriyor, hatta yok ediyor.

- Peki ya kablosuz telefonlar?

Kablosuz telefonların ahizesi de, şarj kaidesi de radyasyon yayıyor. İsveç'in Örebro Üniversitesi'ne göre bu da uzun dönemde beyin tümörü riski yaratıyor.

- Ne kadar konuşmak zararlı?

Interphone araştırmasına göre, cep telefonuyla günde 30 dakika bile çok fazla.

-Cep telefonundan internete girmek riski artırır mı?

İnternete girilirken telefon baştan uzakta tutulduğundan büyük bir tehlike yaratmıyor. Ancak TV programı gibi büyük bir dosya indiriliyorsa, o zaman cep telefonu çok daha fazla güç harcayacağından, indirme esnasında telefonla konuşmamak gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber