Camilere yeni düzen

Haber Giriş : 01 Mart 2005 00:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerin daha cazip hale gelmesi ve aksaklıkların giderilmesi için bir genelge yayınlayarak bir dizi önlem aldı.

Renkli şerit dönemi: Camilerde gelişigüzel saf tutulmasını ve ayak basılan yerlere secde edilmesini önlemek amacıyla namaz kılınan yerlere renkli şerit çekilecek.

Ayak kokusuna son:
Ayak kokusuna neden olduğu gerekçesiyle caminin içinde bulunan ayakkabılıklar dışarıya çıkarılacak. Bu uygulama mümkün değilse, cemaat ayakkabılarını naylon poşet içine koyması konusunda uyarılacak.

Kamera yerleştirilecek:
Tarihi eser ve ayakkabı hırsızlığının önlenmesi için cami içi ve dışına güvenlik kameraları yerleştirilecek.

Cep telefonlarına önlem:
Herkesin görebileceği bir yere, "Lütfen cami içinde cep telefonunuzu kapatınız" yazılı levhalar asılacak.

Sarıklara naylon yasak:
Cami görevlileri, cami temizliği ile birlikte kılıkkıyafet, cübbe ve sarık temizliğine dikkat edecekler. Sarıklar şeffaf naylon vb. malzemelerle kaplanmayacak.

Ayrımcılığa hayır:
Sala verilirken vefat edeni övücü sözler söylenerek ayırım yapılmasına izin verilmeyecek.

Her gün başka biri ezan okuyacak:
Hoparlörlerin ses düzeninin, ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanacak. Güzel okuma kursu görmüş, ezanı usul ve adabına göre okuyanlar görevlendirilecek. Monotonluğu önlemek için her gün değişik müezzin ezan okuyacak.

Camide zikir yasak:
Camilerde mübarek gün ve geceler gerekçe gösterilerek zikir yapılmasına izin verilmeyecek.

Reklama yer yok:
Cami içinde ibadet edenlerin huzur ve huşusunu bozacak levha, zilli saat ve üzerinde ticari reklam amblemi olan levhalar bulundurulmayacak ve sadeliğe özen gösterilecek.

Turistlere yer ayrılacak:
Vakit namazlarında camiyi gezmek ve toplu halde kılınan namazı izlemek isteyen turistler için sağ mahfil altları veya arka maksureler gibi yerler özel olarak ayrılacak. Turistlerin cami içinde uyacakları esaslar, Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak devamlı bir talimat halinde bulundurulacak.

Acelesi olanlara özel bölüm:
Yolculuk yapanlar ve acelesi olanlar için camilerin dış bölümleri namaz kılmaya uygun hale getirilecek.

MİNARE KULLANIMI

Diyanet İşleri'nin hazırladığı yeni genelgeye göre, milli güvenliğin gerektirdiği durumlar ile deprem, yangın ve sel gibi felaketler haricinde cami hoparlörleri ezan ve sala dışındaki amaçlar için kullanılmayacak.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber