Dışişleri personeli, bakanlıktan izin almadan evlenemeyecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Temmuz 2010 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Dışişleri Teşkilat Yasası'nda ?casus? düzenlemesi yapıldı. Hassas görevlere getirilen personele yönelik sızmalar gerçekleştirilememesi için evlilik öncesi güvenlik soruşturması yapılabilmesine imkan tanınmış oldu. TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Dışişleri Bakanlığı Teşkilat Yasası'na eklenen düzenlemeyle dışişleri personelinin bakanlıktan izin almadan evlenemeyeceği şartı getirildi. İzin almadan evlenenler istifa etmiş sayılacaklar.

TASARIYA SON ANDA ÖNERGEYLE MÜDAHALE

Dışişleri Bakanlığı Teşkilat Yasası'nda daha önce olan düzenleme Başbakanlık'tan gönderilen son tasarıda bulunmuyordu. TBMM'de tasarı görüşülerken Dışişlerinin uyarısıyla verilen önerge doğrultusunda yapılan eklemeyle ?Dışişleri personeline evlilik için bakanlıktan izin alma? kuralı yeni yasaya konuldu. Yasanın 20. maddesinin 4. fıkrasında, ?Güvenlikle bağlantılı gerekçelerle, bakanlık memurları evlenmeden önce bakanlığın iznini almakla yükümlüdür. İzin almadan evlenen memurlar istifa etmiş sayılır? hükmü yer aldı. Bu maddenin gerekçesinde şöyle denildi:

EVLENDİĞİ KİŞİ HAKKINDA DA BİLGİ

?Personel adaylarına ilişkin güvenlik soruşturması, dış politikanın yürütülmesinde hassasiyet ve gizlilik arz eden konular bağlamında ve kriptografik haberleşme açısından büyük önem arz etmektedir. Bu durum, bakanlık personeli veya personel olmak isteyen kişinin veya evlendiği ya da evleneceği kişinin, bilgi güvenliği başta olmak üzere, güvenlik açısından sakınca doğurabilecek bir hali olup olmadığının tespitini gerekli kılmaktadır. bu tespitin yapılmasında, güvenlik soruşturması yapılması zarureti ortaya çıkmaktadır. Güvenlik soruşturması sonucunun değerlendirilmesi kapsamında ise idareye belli bir taktir yetkisi tanınmaktadır. Bununla birlikte, kişi hakkında güvenlik bakımından engel teşkil eden halinin yeterli düzeyde belgelendirilmiş olması gerekir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber