Kredi kartı hırsızlığına 'sms'li çözüm

Haber Giriş : 01 Mart 2005 18:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MasterCard ve mBlox tarafından geliştirilen dünyanın İlk "Mobil Sahtecilik ve Dolandırıcılık Tespit Sistemi" kredi kartlarındaki sahtecilik ve dolandırıcılığa engel olmayı amaçlıyor. Dolandırıcılık şüphesi uyandıran ya da kart hamilinin normal uygulamaları dışında bir harcama tespit ettiğinde sistem kart hamilini 30 saniye içinde SMS ile uyarıyor. Kullanıcı işlemin kendisine ait olmadığını teyit ettiğinde banka, hesabı bloke ederek daha fazla işlem yapılmasını engelliyor.

Küresel ödeme sistemlerinin lider ismi MasterCard ile mobil mesaj ve faturalama uzmanı mBlox kartta sahtecilik ve dolandırıcılığının tespiti için yeni bir sistem geliştirdi. Dolandırıcılık şüphesi uyandıran ya da kart hamilinin normal uygulamaları dışında bir harcama tespit ettiğinde sistem, banka müşterisi 30 saniye gibi kısa bir sürede SMS ile uyarıyor. Kullanıcı işlemin kendisine ait olmadığını teyit ettiğinde banka, hesabı bloke ederek daha fazla işlem yapılmasını engelliyor. Bankaların Çağrı Merkezleri üzerinden yürüttükleri sorgulama işlemlerinden 10 kat daha hızlı olan bu sistem, ayrıca operasyonel maliyetleri de yüzde 20 - 30 oranında azaltıyor. Aristion (Mastercard'ın kart işlemlerinde dolandırıcılıkları öngörmeye yarayan sistem) kullanan bankaların bir saat gibi kısa bir sürede kurulabilecekleri bu yeni uygulama, müşteriler için gerçekleştirilecek basit bir kayıt işleminin ardından aktif hale getirilebilecek.

Söz konusu sistemi önümüzdeki günlerde Türkiye'de kullanıma sunmayı planladıklarını söyleyen MasterCard Türkiye Risk ve Güvenlik Direktörü Cem Kibaroğlu, altyapının hazır olduğunu, konuyla ilgili olarak bankalarla görüşmelerin sürdürüldüğünü belirti. Kibaroğlu, "Bankaların büyük bir kısmı bu tür riskli işlemler için halen manuel yöntemler kullanıyor. Çağrı merkezleri üzerinden gerçekleştirilen sorgulama çalışmalarında bazen şüpheli bir işlemin tespiti için 20 - 30 inceleme yapmak gerekebiliyor. Bu da arama ve cevaplama sürecinde gecikmelere, dolayısıyla sahte işlem sayısının artmasına yol açabiliyor. Yüksek kalitede ve hızlı SMS imkanı sunan bu yeni çözüm, ilk küresel sahtecilik/dolandırıcılık tespit sistemi olacak" dedi. MasterCard Risk Ürünleri Başkan Yardımcısı Johan Gerber ise, "MasterCard kredi kartı dolandırıcılığının tespit sistemlerini geliştirmek ve tüketicilere güvenilir bir banka tecrübesinin keyfini yaşatmak için üye bankaları ile birlikte çalışmakta kararlıdır. Müşterilerimize sunduğumuz hizmetleri daha da geliştirmek amacıyla yenilikçiliğin sınırlarını zorluyoruz ve bu kapsamda mBlox'un hizmetlerinin Aristion'a entegre edilmesinin çok önemli bir yapıtaşı olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

MasterCard'dan yapılan açıklamaya göre, küresel ölçekte bu sistemin lansmanını yapan MasterCard, doymuş mobil servis pazarı nedeniyle çalışmalarını Avrupa'da yoğunlaştırdı. MasterCard 2005 yılı boyunca Asya - Pasifik, SAMEA(Güney Asya, Ortadoğu ve Afrika) ve daha sonra Kuzey Amerika'ya da bu yeni hizmetini ulaştıracak. Böylece, ürün 2005'in ikinci yarısından itibaren tüketicileri etkilemeye başladığı görülecek.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber