Erdoğan: SEKA'da geri adım atmayacağız

Haber Giriş : 01 Mart 2005 19:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmit SEKA işletmesinin kapatılma kararının ardından Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun aldığı 4 Mart'ta 1 günlük iş bırakma eylemini değerlendirdi. Başbakan Erdoğan, kapatma kararından geri adım atmanın söz konusu olmayacağını belirterek, "Parayı yönetmede belli hassasiyetlerimiz var. Bundan taviz veremeyiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Etiyopya ve Güney Afrika Cumhuriyetleri'ni kapsayan 5 günlük resmi bir ziyaret için bugün Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya gitti. Hareketinden önce havaalanında bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Afrika gezisinde temaslarına ilişkin bilgi verdi. Türkiye'nin 2005 yılını 'Afrika Yılı' ilan ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, Etiyopya ve Güney Afrika Cumhuriyeti ile tarihi bağların güçlendirilmesini amaçlayan bir ziyaret gerçekleştireceğini kaydetti.

Bu ülkelere Türkiye'den Başbakan düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştireceğini anlatan Başbakan Erdoğan, bu ziyaret ile birlikte ikili ilişkileri ticari, ekonomik, siyasi ve sosyo-kültürel alanlarda ileri seviyelere çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. İki ülkenin de Afrika'da kalıcı barış ve istikrarı sağlamak için yoğun çaba sarf ettigine işaret eden Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında mevcut işbirliği alanlarında önemli potansiyelin mevcut olduğunu ancak bunun ileriye götürülmesi gerektiğini dile getirdi. Başbakan Erdoğan, temaslarında üçüncü ülkeler üzerinde işbirliği konusunu da gündeme getireceklerini bildirdi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Başbakan Erdoğan, SEKA işletmesinin kapatılma kararının ardından Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun aldığı 4 Mart'ta 1 günlük iş bırakma eylemini değerlendirdi. Konuyla ilgili tüm açıklamaları yaptığını hatırlatan Erdoğan, bu konuyu siyasi olarak değerlendirme gayreti içine girmenin ciddi bir yanlış olduğunu söyledi. Hükümet olarak çözüm yollarını gösterdiklerini, burada çalışan işçilerin Taşucu SEKA'da, Sanayi ve Çevre Bakanlıkları'nda, İzmit Büyükşehir Belediyesi'nde istihdam edilebileceğini söylediklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, Hükümetin iyi niyetli davrandığını, ancak işçilerin direncinin arkasında başka bir konunun yattığını vurguladı.

İşçilere ihbar ve kıdem tazminatını vererek bu süreci tamamladıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, herkesin hesabına yaklaşık 40 milyar lira civarında tazminat yattığını açıkladı. Başbakan Erdoğan, "Bu işçiler kıdem ve ihbar tazminatlarını aldıkları için yeni bir işe girdiklerinde daha düşük bir ücret alacakları için direniyorlar. 'Fabrika zarar etsin ama biz 2 milyar civarındaki maaşımızı alalım' derdindeler. Biz ise Hazine'nin sırtındaki 30 trilyon yükün ortadan kalkmasını ve ömrünü doldurmuş bir fabrikanın kapatılmasını istiyoruz. Zararına çalışmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Tesisin yeniden işletilmesi yönündeki taleplerin, 'Yanmış bir zihniyetin eseri' diye nitelendiren Başbakan Erdoğan, devletin artık ekonominin içinden çıkmasını istediklerini vurguladı. Başbakan Erdoğan, "Biz devlet denetleyen ve düzenleyen olsun diyoruz. Ama artık ekonominin içinden devletin çıkması gerektiğine inanıyoruz" mesajını verdi. Başbakan Erdoğan, İzmit SEKA işletmesinin yerini İzmit Büyükşehir Belediyesi'ne bedelsiz olarak tahsis ettiklerini ve bu yerin rant aracı olarak kullanılmayacağını bildirdi. "Bundan geri adım atmak söz konusu değil" diyen Başbakan Erdoğan, muhalefeti siyasi yaklaşım içinde olmakla suçladı. Enine boyuna müzakere edip bu kararı aldıklarının altını çizen Başbakan Erdoğan, sendika yöneticilerine de çözüm yolları sunduklarını söyledi. Hükümetin 8 bin özelleştirme mağduruna daha yardım ettiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Biz, işsiz üretme gayretinde değiliz. Müflis, batan, bir ekmek bulamayanların sayısını çoğaltma derdinde değiliz. Sosyal güvenlik siteminde güvence imkanının arttırarak işsizlere bellli oranda destek çıkmak istiyoruz. Parayı yönetmede belli bir hassasiyetimiz var.Bunda taviz vermemiz mümkün değil"

Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından saat 18.10'da özel bir uçakla Ankara Esenboğa Havaalanı'ndan Etiyopya'nın hareket etti. Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdulah Gül tarafından uğurlandı. Erdoğan'ın hareketinden önce uçağın kanatları buzlanma tehlikesine karşı alkolle yıkandı.

Başbakan Erdoğan'a, Güney Afrika gezisi boyunca Devlet Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanısıra milletvekilleri, bürokratlar, iş adamları ve gazetecilerden oluşan 120 kişilik bir heyet eşlik ediyor. Geziye, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanısıra, bakan eşleri de katılıyor.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber