Gönüllü gıda denetçiliği için 3 günlük kurs şart

Haber Giriş : 03 Mart 2005 00:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıdaların üretimi, tüketimi ve denetimine dair tüm sorumlulukları Gıda Yasası'yla üzerine alan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 'Gönüllü Gıda Denetimi'nde ev hanımlarını devre dışı bıraktı. Gıda denetimlerinde kamuoyunun duyarlılığını artırmak için başlatılan Gönüllü Gıda Denetçiliği uygulamasına üniversite mezunu olmayan ev hanımları katılamayacak.

Tarım Bakanlığı Gıda Yasası kapsamında Gönüllü Gıda Denetçileri Görev ve Çalışma Yönetmeliği Tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erten'in başkanlığında yürütülen yönetmelik çalışmalarına Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Turhan Çakar, üniversitelerden öğretim üyeleri ile Tarım Bakanlığı yetkilileri katıldı. Yönetmelikle, Gönüllü Gıda Denetçisi olarak görevlendirileceklerde aranacak şartlar, bunların görevleri, yetki ve sorumluluklarıyla ilgili esasların belirlenmesi amaçlanıyor. Yönetmeliğe göre, Gönüllü Gıda Denetçileri, gıda güvenliği ihlali yapan işyerleri hakkında tutanak tutup tarım il müdürlüğü yetkililerine bildirecekler. Gönüllü Gıda Denetçilerinin en az üniversite mezunu olması benimsendi. Buna göre, üniversite mezunu olmayan ev hanımları gıda denetçiliği yapamayacak.

BAKANA BİLE EĞİTİM ŞARTI

Yönetmeliğin belirlediği şartlara uyanlar Tarım Bakanlığı tarafından 3 gün sürecek eğitimi aldıktan sonra Gönüllü Gıda Denetçisi olabilecekler. Yönetmelik çalışmalarında, Tarım Bakanlığı üst düzey çalışanlar ve uzmanlarla gıda denetimi konusunda daha önce görev yapmış kişilerin Gönüllü Gıda Denetçisi olabilmesi için eğitimden geçmesi gerekiyor. Gıda Denetçiliği ile Gönüllü Gıda Denetçiliği uygulamalarının birbirinden farklı olduğu belirtilirken, Tarım Bakanı Sami Güçlü de dahil olmak üzere Gönüllü Gıda Denetçisi olmak isteyen herkesin eğitim kurslarına katılması şartı getirilecek. Fahri Trafik Denetmenlerinden esinlenerek yapılan Gönüllü Gıda Denetçilerinin görev ve yetkileri ise şöyle olacak:

"Tüketime sunulan gıdalarla ilgili ihlallerin tutanağını düzenleyip bir hafta içinde Tarım İl Müdürlüğüne bildirecekler. Yer ve zaman sınırlamaları olmadan ülkenin her yerinde görev yapabilecekler. Görevlerini yürütürken adil ve tarafsız olacaklar. Satıcı ve yetkiliyi küçük düşürücü davranışta bulunmayacaklar. Numune adı altında ürün talep edemeyecekler. Kapalı işyerlerini denetim amacıyla açtıramayacaklar. Gıda maddesi üreten işyerlerini denetleyemeyecekler, sadece satış yapılan yerler denetlenebilecek. Belge veya evrak kontrolü yapamayacaklar, kişisel alışveriş yaparken kimliklerini belli edecek şekilde davranamayacaklar ve görevleri nedeniyle özel indirim talep edemeyecekler."

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber