Balyoz'da mahkeme kararını yarın açıklayacak

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Temmuz 2010 18:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BALYOZ Güvenlik Harekat Planı davasında hakkında yakalama kararı bulunan Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ile Gediktepe saldırısından sonra 20 Haziran'da mevzide incelemelerde bulunanan Başbakan Erdoğan'a brifing veren Hakkari 3'üncü Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Adana 6'ıncı Kolordu Komutanı Koregeral Nejat Bek'in da arasında bulunduğu 83 sanık yakalama kararına itiraz etti.

30 sanık tarafından, yakalama kararını veren İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri hakkında yapılan redd-i hakim talebi ise bir üst mahkeme olan İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyetince değerlendirilmeye alındı. Redd-i hakim taleplerine ilişkin kararın yarın açıklanması bekleniyor.

DAĞDA OPERASYONDA OLAN KAYA'YA ULAŞILAMIYOR

Görevinin başında olduğu belirtilen Tümgeneral Gürbüz Kaya'ya dağda operasyonda olduğu için ulaşılamadığı öğrenildi.

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın avukatı Atilla Hekimoğlu Balyoz Güvenlik Harekat Planı davasının görüleceği İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak yakalama kararına itiraz edip redd-i hakim talebinde bulundu. İtiraza ilişkin taleplerinin kısa sürede sonuçlanmasını beklediklerini ifade eden avukat Atilla Hekimoğlu, basın mensuplarının "Müvekkiliniz ne zaman teslim olacak?"sorusuna "O konu kendi takdirinde olabir şeydir. Fırtına hukuka saygılı, nurlu yasalar karşısında her zaman saygılı olan bir insandır. Gerektiğinde baldıran zehri içilmesi gerekiyorsa onu da zevkle içer. Kısa sürede itirazlarımızın sonuçlanacağını umut ediyoruz, burada da bir sonuç almaya çalışıyoruz. Ama olmadığı takdirde de benim müvekkilim o baldıran zehrini de içmeye hazırdır. Zevkle de içer" diye yanıt verdi.

"İbrahim Fırtına'nın yakalama kararına yorumu ne oldu?" sorusuna ise avukat Atilla Hekimoğlu, "Bu kararın hukuka aykırı olduğunu kendisine izah ettiğimde ikna oldu. İtirazımın sonuçlanması konusunda bir bekleme dönemine girmemiz gerektiğini kendisine ifade ettim. O da kabul etti" dedi. Avukat Atilla Hekimoğlu, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve 101 sanığın firari ve kaçak konumunda olmadığını belirterek, "İbrahim Fırtına, Ankara'da değil. Nerede olduğunu gayet tabii bilirim, onun müdafiiyim ama açıklamak durumunda değilim"diye konuştu.

MAHKEME KARARINI ÖNCEDEN AÇIKLADI, ÇEKİLMESİ GEREKİR

Bir sanık hakkında ancak duruşmaya katılmadığı takdirde yakalama kararı çıkartılabileceğini ifade eden avukat Atilla Hekimoğlu şunları söyledi:

"Henüz duruşma yapılmadığına göre, duruşma hazırlığı safhasında olduğumuza göre burada kaçak durumu söz konusu değildir. Dolayısıyla kaçak olmayan bir sanık hakkında kaçakmış gibi Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 98/3 maddesine göre çıkartılan yakalama emrindeki hukuki sakatlık bir tarafa kararın gerekçesinde yakalama emrinin gerekçesinde yakalama emrinin sebepleri değil, CMK'nın 100'üncü maddesinde yer alan tutuklama gerekçelerine yer verilmiştir. Yani hakimler yakalama emrini tutuklamaya çevirecekleri yönündeki görüşlerini peşin olarak ortaya koymuşlardır. Bu bir ihsası reydir. Yani görüşünü önceden açıklamaktır. Görüşünü düşüncesini önceden açıklayan bir hakim o davaya bakamaz. Ya çekilmesi gerekir ya da çekilmediği takdirde bu konuda sanık müdafililerinin başvurusu üzerine yetkili merciininin bu konuda bir karar vermesi gerekir."

Basın mensuplarının "Gazetelerde yer alan 'avukatların YAŞ kararlarından dolayı süreci uzatmaya çalıştıkları' şeklindeki haberleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise avukat Atilla Hekimoğlu "YAŞ kararları olmasa bile biz savunma avukatı olarak itirazda bulunmayacak mıydık? Yasaya tamamen aykırı bir karar için başvuruda bulunamayacak mıydık? Böyle bir şey olabilir mi? YAŞ ile ne ilgisi var. Biz hukuki olarak konuya bakarız, hukuk açısından değerlendirerek savunma mekanizmasını çalıştırırız" diye yanıtladı.

Çetin Doğan'ın avukatları ise sağlık sorunlarının gözönüne

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber