Temmuz ayının fiyat artış şampiyonu şeftali oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2010 12:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye Ziraat Odalar Birliği verilerine göre Temmuz ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürün şeftali oldu. Fiyatı en çok düşen ürün ise sivri biber olarak belirlendi. Üretici-market fiyatları arasındaki fark yüzde 331'leri bulurken 29 ürünün 14'ünde fiyat artışı yaşandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından yapılan araştırmaya göre üretici-market fiyatları arasındaki fark, yaş sebze ve meyvede yüzde 331'lere, baklagillerde yüzde 269'lara, pirinçte yüzde 167'lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 282'lere, hayvansal ürünlerde de yüzde 203'lere çıktı.

Temmuz ayındaki market fiyatlarında 5 üründe fiyat değişimi olmazken, 10 üründe azalma, 14 üründe fiyat artışı oldu. Kuru fasulye, nohut, kuru üzüm, süt ve toz şeker fiyatlarında değişim görülmezken, havuçta, kuru kayısıda, karpuzda, domateste, salatalıkta, kavunda, patateste, patlıcanda 16,3, armutta yüzde 19,6 ve sivri biberde yüzde 26,8 fiyat düşüşleri görüldü. Buna karşılık, şeftalide, yeşil mercimekte, dana etinde, limonda, yeşil fasulyede, soğanda, kuru incirde, yumurtada, kuzu etinde, tavuk etinde, kırmızı mercimekte, pirinçte, fındıkta ve elmada fiyat artışları oldu.

Temmuz ayındaki üretici fiyatlarında 7 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmedi, 13 üründe azalma, 7 üründe fiyat artışları yaşandı. Kuru fasulye, pirinç, kuru üzüm, kuru incir, fındık, yumurta ve sütte fiyat değişimi görülmedi. Şeftalide, nohutta, yeşil mercimekte, limonda, kuzu etinde, elmada ve dana etinde fiyat artışı oldu. Domateste, soğanda, kırmızı mercimekte, kuru kayısıda, havuçta, salatalıkta, kavunda, armutta, yeşil fasulyede, karpuzda, sivri biberde, patlıcanda ve patateste fiyat düşüşleri görüldü.

Üretici fiyatlarında artış görülen ürünlerden limonda, yeni mahsulün henüz hasadının yapılmaması ve depolarda muhafaza edilen ürün stokunun azalmasına bağlı olarak fiyatlar artış gösterdi. Havaların yağışlı gitmesi sonucu nohutta görülen Antraknoz hastalığı nedeniyle üretimin azalmasına bağlı olarak fiyat artışı yaşandı. Tarla ürünlerinin piyasaya çıkması ile birlikte domates, soğan, salatalık, kavun, armut, yeşil fasulye, karpuz, sivri biber ve patlıcanda fiyat düşüşleri yaşandı.

Üretici fiyatlarında en fazla düşüş görülen ürün ise patates. Yazlık patates ekiminin fazla olması sebebiyle fiyatlarda düşüş görüldü. Üretici ve market fiyatlarını birlikte değerlendirildiğinde yeşil fasulye, soğan ve kırmızı mercimekte üretici fiyatları düşerken market fiyatları artış gösterdi.

Dana etinde marketlerdeki fiyat artışı üreticilerdeki fiyat artışından daha fazla oldu. Pirinç, kuru incir, fındık ve yumurtada üretici fiyatı değişmezken market fiyatları artış gösterdi. Patlıcan, havuç, patates, karpuz, kuru kayısıda market fiyatındaki düşüş, üreticilerdeki fiyat düşüşünden daha az oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber