MİT'te ?babadan oğula iş' skandalı

Haber Giriş : 10 Ağustos 2010 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yeni MİT Müsteşarı Hakan Fidan, İsrail ve İran gibi önemli dış politika krizleriyle uğraşırken, bir önceki dönemden kalan personel alımı sıkıntılarıyla boğuşuyor.

MİT'i sarsan personel krizi, 2009'da Teşkilat yöneticilerinin çocukları olan bazı adayların, sınavlara girecek nitelikte dahi olmamasına rağmen kuruma alınması ile başladı. KPSS'de belirlenen puan türlerinden en az 80 puan ve yabancı dil bölümünden en az 42 soruyu doğru yanıtlayanların başvurabileceği MİT sınavına, kurumda Daire Başkan Yardımcısı olarak çalışan R.C.'nin oğlu İ.Ç.C ile Teşkilat'ta başka bir mensubun akrabası olan S.Ö. bu kriterleri karşılamamasına rağmen göreve başlatıldı. Durum Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından da tespit edildi. Personel Başkan Vekili Suna Aladağ, işe alımlarda amacın meslek memuru ihtiyacının karşılanması olduğunu savundu. ? YAKUP BULUT/Star


MİT'te "torpil" patladı!

MİT'te 2009'da yapılan uzman yardımcılığı sınavı, yargıya ve Başbakanlık Etik Kurulu'na taşındı. Bazı yönetici yakınlarının KPSS puanları yetmemesine karşın sınava ve işe alındığı iddia ediliyor

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 2009'da gerçekleştirdiği uzman yardımcılığı sınavında usulsüz başvuruların yapıldığı ve bu başvuru sonucunda Personel Daire Başkanlığı'ndaki bazı yöneticilerin çocuk ve yakınlarının kuruma yerleştirildiği öne sürüldü. Konu bir süre önce yargıya taşındı. Başbakanlık Etik Kurulu da olayı incelemeye aldı ve yapılan değerlendirme sonucunda başta yönetici durumundaki bazı kişilere ilişkin incelemenin, açılan mahkemenin karara bağlanması sonrasına bırakılması kararlaştırıldı. Ankara 6'ncı İdare Mahkemesi ve Başbakanlık Etik Kurulu'na taşınan iddiaya göre, MİT geçen yıl uzman yardımcılığı sınavı açtı. Sınava ilişkin duyuruda ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS), KPSS1, KPSS2, KPSS3 ve KPSS4 puan türlerinden en az 80 puan alanlar ile KPSS yabancı dil bölümünden en az 42 soruyu doğru yanıtlamış olanların başvuru yapabileceği belirtildi. Bir süre sonra da 50 uzman yardımcısının alınacağı sınav yapıldı.

ETİK KURUL SAVUNMA ALDI

Ancak bir süre sonra Personel Daire Başkan Yardımcısı ile yönetim kademesindeki bazı personelin çocuk ve yakınlarının KPSS puanlarının yetmemesine karşın sınava girdikleri ve sınavı kazandıkları iddia edildi. Bu gelişme üzerine sınavla ilgili olarak Ankara 6. İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açıldı. İkinci aşamada ise olay Başbakanlık Etik Kurulu gündemine taşındı. Etik Kurul, MİT'ten bilgi talep etti, Personel Daire Başkan Yardımcısı ile birlikte diğer sorumluların savunmaları alındı. İlgili Personel Daire Başkan Yardımcısı savunmasında, bütün alımları Teşkilat Danışma Kurulu'nun aldığı kararlar ışığında gerçekleştirdiğini ifade etti. Etik Kurul, 8 Nisan 2010 tarihinde toplanan ve 8 Ağustos 2010'da karara dönüştürülen başvuru ile ilgili olarak yargı sürecinin beklenilmesi kararı aldı.

Yahya BOSTAN Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber