Elektrikten 1 günde 5.8 milyar $ geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2010 07:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Satışı dün gerçekleştirilen dört dağıtım bölgesinden bir günde devletin kasasına giren para 5.8 milyar doları buldu

Sabancı Grubu'ndan Aksa'ya Limak'tan Ciner Grubu'na kadar Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yarıştığı dünkü 4 ayrı enerji dağıtım ihalelerinde devletin kasasına giren para 5 milyar 760 milyar doları buldu. Böylece daha önce satılan 11 ayrı dağıtım bölgesinden elde edilen 5 milyar dolarlık gelir de eklendiğinde bugüne kadar ulaşılan rakam 10 milyar 760 milyon dolar oldu. Her ihalede 10'ar firmanın boy göstediği dünkü ihalelerin sonunda paranın büyük bölümü İstanbul Anadolu Yakası'nı kapsayan Boğaziçi Elektrik ile İzmir ve Manisa'yı kapsayan Gediz Elektrik'ten geldi. Her iki bölgeyi de alan İş-Kaya İnşaat&MMEKA Ortaklığı toplam 4 milyar 910 milyon dolar ödemeyi taahhüt etti. İş-Kaya İnşaat&MMEKA, Boğaziçi Elektrik için 2 milyar 990 milyon dolar, Gediz Elektrik için de 1 milyar 920 milyon dolar ödeyecek. Dün gerçekleştirilen Trakya Elektrik ihalesinde ise en yüksek teklifi Kazancı Ailesi'nin sahibi olduğu Aksa Elektrik verdi. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini kapsayan ve 10 şirketin yarıştığı Trakya Elektrik ihalesinde elemesiz turun en yüksek teklifi 350 milyon dolar oldu. Daha sonra sırasıyla Palmet, Park Holding, Kolin İnşaat, Limak ve İş-Kaya-MMEKA elendi. 11 tur süren açık artırma sonunda ise Aksa 622 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi. Günün son ihalesi olan ve Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan Dicle Elektrik ihalesini ise228 milyon dolar veren Karavil-Ceylan İnşaat Ortak Girişim Grubu kazandı.

DÖRT BÖLGENİN İŞLEMLERİ BİTTİ

Öte yandan özelleştirme işlemi biten dağıtım bölgeleri arasında Başkent Elektrik Dağıtım, Meram Elektrik, Sakarya Elektrik ve Osmangazi Elektrik şirketleri bulunuyor. Diğerleri ise onay aşamasında. ? EKONOMİ SERVİSİ

Satılmayan 3 bölge kaldı

Dört şirketin özelleştirilmesiyle TEDAŞ'ta sadece Akdeniz, Toroslar ve Anadolu bölgesi kaldı. Akdeniz Elektrik , Antalya, Burdur, Isparta, Toroslar Elektrik, Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Osmaniye, Kilis, Anadolu Yakası Elektrik de İstanbul ili Anadolu Yakasını kapsıyor.


3 saatte 5 milyar $ verdiler İzmir ve İstanbul'u aldılar

Yusuf Kaya, Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığından oluşan şirket 3 saat süren yarışın sonunda hem İzmir hem de İstanbul'un elektriğini aldı. Grup İstanbul için 3 milyar, İzmir için 1.9 milyar $ ödeyecek

TEDAŞ'a ait Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle Elektrik dağıtım şirketleri dün satıldı. Yabancıların neredeyse yok denecek kadar az olduğu ihalede yerli gruplar arasında müthiş bir yarış yaşanırken, hem İstanbul Avrupa Yakası'nı hem de İzmir ve Manisa'yı alan Yusuf Kaya, Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı'nın ortak olduğu İş-Kaya İnşaat&MMEKA Ortaklığı ihalelerin yıldızı oldu. 10'ar grubun teklif verdiği ihalede üçlü ortaklık, 3 saat süren yarışın sonunda İstanbul Rumeli Yakası'nı kapsayan Boğaziçi Elektrik'e 2 milyar 990 milyon dolar, İzmir ve Manisa'yı kapsayan Gediz Elektrik'e ise 1 milyar 920 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi. Böylece İş-Kaya İnşaat&MMEKA, iki ihale için toplam 5 milyara yakın ödeme yapmayı taahhüt etti.

1 MİLYARDAN AÇILDI 3 MİLYAR DOLARI BULDU

Grubun 3.8 milyon abonesi bulunan İstanbul ve 2.3 milyon abonesi olan İzmir ve Manisa bölgesi için abone başına ödeyeceği ortalama para 794 dolar olacak. Sadece İstanbul dikkate alındığında İş-Kaya&MMEKA ortaklığının cebinden Rumeli yakasındaki aboneler için ortalama 780 dolar çıkacak. Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ve en çekişmeli geçen ihale olan Boğaziçi Elektrik'te elemesiz ilk teklifte en yüksek fiyat 1 milyar 11 milyon dolar oldu. 5 turluk elemeli yazılı turun ilk turunda fiyat birden 2 milyar 90 milyon dolar oldu. Bu turda KCETAŞ-Ayen Ortak Girişim Grubu elendi. İkinci turda ise Enerjisa elendi.

13.5 MİLYONA HİZMET EDECEK

Tek tur süren açık artırma bölümünde ise İş-Kaya-MMEKA girişimi teklifini 2 milyar 990 milyon dolar yaptı. Günün ikinci ihalesi olan ve İzmir ile Manisa'yı kapsayan Gediz Elektrik'te ise elemesiz turda en yüksek teklif 710 milyon dolar iken, elemeli ilk turda

bu tutar 1 milyar 475 milyar dolara çıktı. Gediz'e ihale sonunda İş-Kaya&MMEKA 1 milyar 920 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi. Grubun aldığı İzmir Manisa bölgesinde 5.2 milyon kişi İstanbul Avrupa yakasında ise 8.4 milyon kişi yaşıyor. ? EKONOMİ SERVİSİ

Çok istiyorduk aldık

Boğaziçi Elektrik'i aldıktan sonra bir açıklama yapan MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, ?İstanbul'u çok arzu ediyorduk. Ortağım Mehmet Emin Karamehmet ile konuştuğumuzda kendisinin de verdiği cesaretle almaya karar verdik ve hedefe ulaştık. Hepimize hayırlı uğurlu olsun? dedi. Kazancı, ihalede oluşan rakamın yüksek gözükse de ihale içinde normal sayılabileceğini kaydederek, ?İhale bedelini taksitli ödeyeceğiz. Yüzde 20 peşin, kalan tutarı ise dört taksitle ödenecek. Bu bedeli hem özkaynak hem de kredi kullanarak ödeyeceğiz? dedi. Mehmet Kazancı günün ikinci ihalesi olan Gediz'i almalarının ardından ise ?Hedeflediğimiz dağıtım bölgelerini aldık? diye konuştu. Kazancı, finansman için yurtiçi ve yurtdışında yerli ve yabancı kaynakları kullanacaklarını söyledi.

12 ilde daha elektrik dağıtımı özelleşti

Boğaziçi: İstanbul Avrupa Yakası

Abone sayısı: 3 milyon 832 bin

Kayıp kaçak: Yüzde 11

Yıllık tüketim: 18.4 milyar kWh

Gediz: İzmir ve Manisa

Abone sayısı: 2 milyon 345 bin

Kayıp kaçak: Yüzde 6.3

Yıllık tüketim: 12.4 milyar kWh.

Trakya: Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ

Abone sayısı: 768 bin

Kayıp kaçak: Yüzde 6.4

Yıllık tüketim: 5.7 milyar kWh

Dicle: Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak

Abone sayısı: 1 milyon 46 bin

Kayıp kaçak: Yüzde 64.2

Yıllık tüketim: 5.2 milyar kWh

Kazancı ve Karamehmet'in yolları enerjide birleşti

Hem İstanbul hem de İzmir'i alan İş-Kaya-MMEKA üç ortaktan oluşuyor. Ankaralı müteahhit Yusuf Kaya'nın şirketi İş-Kaya ile ortaklık yapan MMEKA şirketi Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı ortaklığından oluşuyor. Kazancı Ailesi aynı zamanda sektörün diğer büyük oyuncusu Aksa'nın sahibi. Mehmet Kazancı, geçtiğimiz ay holding yönetiminden ayrılıp enerji sektöründeki çalışmalarına devam etmek için Meka'yı kurmuştu. Kazancı, ?Aksa Jeneratör, Aksa Doğalgaz ve Kazancı Holding bünyesinde bulunan Aksa Enerji gibi şirketlerin kurulup geliştirilmesinde önemli görevler üstlendim. Kazancı'da ortaklığım devam edecek. Ancak enerji sektöründeki çalışmalarıma Meka'da devam edeceğim? demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber