Bakan Coşkun: TSE'de rüşvete el attım, ölüm tehditleri aldım

Haber Giriş : 06 Mart 2005 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi Bakanı Coşkun,TGRT HABER TV'de Başbaşa programında açıkladı, ''TSE'de rüşvete el attım, ölüm tehditleri aldım''

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, ucuz ürünleriyle hemen hemen her sektörün kâbusu haline gelen Çin'in korkulacak bir ülke olmadığını, tam tersine Türkiye'nin bu pazara girmesinin avantaj olduğunu kaydetti. TGRT HABER Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Soysal'ın hazırlayıp sunduğu, ?Baş Başa?nın bu haftaki konuğu Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'du. Mehmet Soysal'ın Bakan Coşkun'a ?Bütün sektörlerde bir Çin kâbusu var. Tekstil, otomotiv ve daha bir çok sektör Çin mallarından dertli. Çin'e karşı bir tedbiriniz var mı?? diye sordu. ?Rekabeti bilerek çalışmak lazım? şeklinde konuşmasına başlayan Ali Coşkun ise, ?Çin bana göre korkulacak bir ülke değil. 1 milyarın üzerinde nüfusu olan, uyanan bir dev. Türkiye Çin'e girdiği takdirde büyük bir pazar elde edecek. Dolayısıyla Çin ile olan ticaretimizi her zaman dengelemek şansımız var? dedi.

Gümrük Birliği'nin bazı faydaları olduğuna dikkat çeken Bakan Ali Coşkun, Türk sektörlerini Çin mallarına karşı koruyabilmek için ?ihtisas gümrüklerini? kurduklarını söyledi. Bakan Coşkun, bu konuda çarpıcı bir misal verdi: ?Türk halıları, Ladik'ten tut, Bünyan, Hereke'ye kadar Çin'de dokunuyor. Ve yüzde 40-yüzde 50 ucuz geliyor. Halbuki halıcılık bizim için çok önemli bir sektör. Bunun için Isparta'da bir ihtisas gümrüğü kurduk. Bir de ayakkabı örneği var. Çin'den 100 bin çift ayakkabı gelmiş hem de dörtte bir fiyatına. Fiyatları düşük gösterilerek rüşvetle, yolsuzlukla fazla mal getiriliyor ve faturasız satılıyor.

Bu sistemi önlemek için de ?referans fiyat' uygulaması başlattık. Bu ayakkabının çifti diyelim ki 10 dolar. 10 doların altına sen getiremezsin. ?Efendim ben 1 dolara aldım', (yok olmaz) deniliyor. 10 dolardan muamele görecek. Üçüncü bir tedbir daha aldık. Türk Standartları Enstitüsü'nü harekete geçirdik. 20 bin 400 standardımız var. Aşağı yukarı her şeye standardımız var. Bunu sıkıştırınca maalesef rüşvet ve yolsuzluk iddiaları başlıyor. Nitekim TSE'de bir operasyon yaptım yargıya intikal etti. Bununla ilgili ölüm tehditleri aldım. Şu anda yargıya intikal ettiği için fazla bir şey söylemek istemiyorum. Burada ben değil, ülkem önemli.?

TGRT HABER Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Soysal'ın ?Biz Çin'e bir şey satmıyor muyuz?? sorusuna Bakan Ali Coşkun, bir hatırasıyla cevap verdi: ?Evet. Rahmetli Turgut Özal hükümeti zamanında Ekrem Pakdemirli o zaman Hazine Müsteşarıydı. Özal'a (Çin'e gidiyoruz, bir emriniz var mı?) diye sordu. Rahmetli Özal şöyle başını kaldırdı (Ekrem dedi, dünyanın fındık üretiminin yüzde 85'ini biz yapıyoruz. Stoklar dolu. Dolayısıyla her gün bir Çinli'ye bir fındık yemesini öğretirsen biz bu işi kurtarırız) diye cevap verdi. Çinliler daha fındığı tanımıyorlar, lezzet olarak bilmiyor. Ama biz Çin'e gıda maddesi ihraç ediyoruz. Uzun müddet demir-çelik ihraç ettik. Muazzam stoklar eridi. Çeşitli mallar Çin'e ihraç ediliyor. Ama yeterli değil. Dolayısıyla bizim bu rekabete kendimizi hazırlamamız lazım. Burada da KOBİ'lere çok güveniyorum ben. Onları rekabete hazırlamak açısından 22 grupta 38 çeşit teşvik getirdik.?

Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber