Beylikdüzü'nde seçime hile karıştırıldığı iddiası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Ağustos 2010 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beylikdüzü'nde 29 Mart 2009 yerel seçimlerine hile karıştırıldığı iddialarına İl Seçim Kurulu Başkanı Mehmet Şefik Mutlu el koydu.

Başkan Mutlu, ?Menfaat temini amacıyla görevi kötüye kullanmaktan? 4 yıl hapsi istenen eski Büyükçekmece İlçe Seçim Müdürü İbrahim Doğan hakkındaki iddianamenin kabul edilip edilmediğini ve duruşma gününü sordu. Büyükçekmece İlçe Seçim Kurulu da Büyükçekmece 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nden iddianame ve bazı eklerini isteyerek Doğan hakkında disiplin soruşturması başlattı. Mahkeme, istenen evrakı il ve ilçe seçim kurullarına iletti.

320 oyla kaybetmişti

CHP adayı Vecdet Öz'ün 320 oyla kaybettiği seçimle ilgili süreç, eski CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı Güzel Yücel Aslıoğlu'nun suç duyurusuyla başladı. Aslıoğlu, seçim gecesi Kumburgaz'daki 5 yıldızlı otelde konaklayan 392 sandık başkanı ile Beylikdüzü Belediyesi yetkililerini evrakta sahtecilikle suçlamıştı. Dilekçede, eski Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı'nın yönlendirmesiyle oy pusulalarının ve mühürlü zarfların yırtılıp imha edildiği, 392 kişinin ilçe seçmeni olmamasına rağmen sandık kurullarında görevli yapılarak oy kullanmalarının sağlandığı, CHP oylarının kasıtlı olarak geçersiz sayıldığı, sahte oy pusulalarının ele geçirildiği, usulsüz işlemlerin yapılmasına seçim müdürü İbrahim Doğan'ın sebep olduğu öne sürüldü.

3'ü hariç ilçe dışından

CHP'nin ayrıca ilçe seçim kuruluna usulsüzlükler nedeniyle yaptığı itiraz, usul gereği Büyükçekmece İlçe Seçim Kurulu Müdürü olan İbrahim Doğan'ın önüne geldi. Doğan itirazı reddetti. CHP, bunun üzerine itirazı İl Seçim Kurulu Başkanlığı'na götürdü. Doğan, İl Seçim Kurulu'na da vekalet ediyordu ve itirazı bir kez daha reddetti.

Bu arada CHP, yargı sürecini devam ettirdi. Sandık kurulu üye listeleri ve aynı isimlerin aynı otelde tek gece konakladıklarını gösteren listeler, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletildi. Savcı, listelerdeki isimleri Büyükçekmece İlçe Seçim Müdürlüğü'ne sordu. Müdürlük, üçü hariç bu isimlere ilçe seçmen listelerinde rastlanmadığını bildirdi. Aslıoğlu, seçim sandıklarını ilçe merkezindeki çadırlara taşıyan araca AK Partili sandık kurulu üyelerinin alınmasına rağmen CHP'li üyelerin alınmadığını öne sürmüştü. Savcı, bu aracı da İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na sordu. Başkanlık da bu aracın kurulun görevlendirdiği araç ve şoför listesinde olmadığını belirtti.

2'si dubleks 18 daire

Müdür İbrahim Doğan, 4 Mart 2010'da savcılık ifadesinde kendini şöyle savundu: ?YSK ödeneği fazla olduğu için belediyelerden ya da adaylardan herhangi bir maddi talebim olmadı. Sadece araç istedik. Sandık kurulu üyesi olmak için o sandıkta yazılı olmak şart. Burada ikamet etmeyen kişiler, oturuyormuş gibi muhtarlıklara seçmen kaydedilmişse bu bizim dışımızda bir olay.?

Doğan'ın, 1800 lira maaşa rağmen Tepecik'te oğlu Serhat'a ait 12 daireli bir apartman, kendi üzerine Tepecik'te 2'si dubleks 6 daire ile 1 dükkânı olduğu anlaşıldı. Mahkeme, Doğan'ın malvarlığını emniyete sordu. Savcı, eski belediye başkanı Vehbi Orakçı, mevcut başkan Yusuf Uzun ve belediye yöneticileri yönünden dosyayı yargılama izni için ayırdı.

Savcı: Menfaat temini

İbrahim Doğan hakkında düzenlenen iddianamede, ?şüphelinin sandık kurullarının oluşması esnasındaki eylemleri, yapılan şikayetlerle ilgili tutumu ve adaylarla olması gerekenden farklı bir diyalog içine girmesiyle, menfaat temin etmek için görevini kötüye kullandığı anlaşılmıştır? denildi. Seçimden aylar önce İbrahim Doğan ile dönemin Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı'nın avukatı ve belediye görevlisi Sait Özsoy'un tespit edilen iletişimleri de dosyaya girdi. Doğan, konuşmalarda Özsoy'dan seçim öncesi maddi taleplerde bulunuyor, Özsoy hemen halledeceğini söylüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber