Kadınları coplayan polislere şoruşturma

Haber Giriş : 08 Mart 2005 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü, göstericilere müdahale eden güvenlik güçleri hakkında idari soruşturma başlattı. Buna karşın, polisin görevini yerine getirdiğini belirten Emniyet yetkilileri, gösterideki bölücü örgüt parmağına dikkat çekti.

Hukukçular amacın aşıldığını belirtirken, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan ve polisin bazı yetkilerini kısıtlayan yeni yasalar nedeniyle bu müdahalenin yapıldığı iddialarına ?Sorun bu değil, eğitim eksikliği' cevabını verdiler.

Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, polisin görevlerini yaparken güç kullanımına gitmemesi gerektiğine dikkat çekti. Polisin eğitilmesinin şart olduğuna işaret eden Türk, ?Bunu yeni yasalara bir tepki olarak değerlendirmemek gerekir. Çünkü polisin yasaların çıkarılmasından önce de zaman zaman bu tür davranışları oluyordu. Bu, tamamen bir eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor? diye konuştu.

Bir eylem sırasında hem polisin, hem de göstericilerin yasalara uyması gerektiğini belirten Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok da, ?Yasa dışı eylemlerde bile polisin görevi göstericiye şiddet uygulamak değil, etkisiz hale getirmektir? dedi.

Özok, yeni kanunların yürürlüğe girmesiyle birlikte polisin görevini daha rahat yapacağını hatırlatarak, ?Polisin gücünün azaldığı görüşleri tamamen yanlıştır. Yeni yasalar aslında onları güvence altına almaktadır? ifadesini kullandı.

Polisin bu tür davranışları son dönemde sürekli yaptığını savunan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Hüseyin Biçen ise, ?Polis artık karakollarda değil gözaltında işkence yapıyor. Polisin görevi kişileri etkisiz hale getirmektir. Biber gazı sıkıyorlar, yetmiyor yere düşmüş bir kişiye her gelen biri tekme atıyor. Bu kabul edilir bir davranış değildir? dedi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber