10 ilde 'sınav jokeri' operasyonu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Eylül 2010 22:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ÖĞRENCİ Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı çeşitli sınavlarda başarılı olmak isteyen ancak kendine güvenemeyen adayların yerine sahte kimliklerle ?joker' adaylar sokan bir şebeke, 10 ilde 3 aylık takibin sonunda çökertildi.

Aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı. Şebekenin Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve Açık Öğretim Lisesi (AÖL) ile beden eğitimi yetenek sınavlarında ?joker' kullandığı belirlendi.

Adana'da jandarmaya yapılan bir ihbar sonucu bazı şüphelerin ortaya çıkması üzerine, 8 Haziran 2009'da İl Jandarma Komutanlığı'nca ?Nokta 04' adlı operasyon başlatıldı. Z.K. adlı kişinin önderliğinde C.K., A.Ç. ve M.K.'dan oluşan suç örgütünün takibi sonunda, dün akşam 10 ilde 45 ayrı adrese baskın yapıldı. Aralarında bazı kamu görevlilerinin de bulunduğu 37 kişi gözaltına alınırken, ?sahte kimlik düzenleme', ?resmi belgede sahtecilik', ?nitelikli dolandırıcılık' suçlamaları ile sorgulanmalarına başlandı.

Örgütü takibe alan güvenlik güçleri, Adana'nın yanı sıra 9 ilde bulunan ve para karşılığı sınavda başarılı olunması istenen adaylar yerine joker olarak sınava giren 37 kişiden 25'nin Adana, 12'sinin de diğer illerde gözaltına alındığı belirtildi. Çetenin ilk belirlemelere göre sınavlarda 11 asıl adayın yerlerine joker soktuğu ortaya çıktı.

Adana Valisi İlhan Atış, üniversiteye ve işe girme umudundaki bir çok gencin hayallerini bu tür bir sahtecilikle yıkan çete elemanlarının yakalanması ile güvenlik güçlerinin önemli bir iş başardığını söyledi. Vali Atış, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

?Örgütün, şehir merkezlerinde öğrenci evleri kiralayarak joker olarak kullanacağı elemanlarının ders çalışmalarını sağladığı, özel dersler aldırarak sınavlara hazırladığı, sınavlara girecek örgüt elemanlarının ihtiyaçlarını ve sahte evraklar tanzim ederken gerekli olan resmi mühür ve sınav belgelerinin birer suretini para karşılığında irtibatlı oldukları kamu görevlileri aracılığıyla ile kamu kurum ve kuruluşlarından temin ettiği, 26 Haziran 2010'da yapılan LYS sınavına bir; 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS'ye beş; 7 Ağustos 2010'da yapılan AÖL sınavına iki; 9-10 Ağustos 2010'da yapılan Beden Eğitimi Yetenek sınavına da bir kişi soktukları belirlendi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber