ŞNT ile Eğitim ve sağlığa şartlı destek

Haber Giriş : 09 Mart 2005 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'da 4 bin 257 çocuk eğitim, 2 bin 584 çocuk ise sağlık yardımından yararlanıyor...

Sosyal Riski Azaltma Projesi'nin Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) bölümü kapsamında, Van'da 4 bin 251 çocuk eğitim, 2 bin 584 çocuk ise sağlık yardımından yararlanıyor. Van Valiliği'nden alınan bilgiye göre, Dünya Bankası ile 2001 yılında imzalanan ikraz anlaşması kapsamında uygulamaya konulan, hiçbir sosyal güvencesi olmayan dar gelirlilerin gelirini artırmak ve istihdam sağlamak amacıyla oluşturulan Sosyal Riski Azaltma Projesi, Van'da, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülüyor. Bu projenin 2001 yılında başlayan "Şartlı Nakit Transferi" uygulaması kapsamında ise maddi imkansızlık sebebiyle çocuklarının sağlık kontrollerini yaptıramayan veya çocuklarını okula gönderemeyen aileler ile anne adaylarına şartlı nakit yardımı yapılıyor.

? Başvurular yoğun
Hedef kitlesi ilk ve orta öğretime devam edenler ile 0-6 yaş grubu çocuklar ve bebek bekleyen anne adaylarından oluşan projeye, sadece hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve çocuğu olan aileler ile bebek bekleyen anne adayları müracaat edebiliyor. Van Valiliği verilerine göre, 2004 yılında Van'da uygulamaya konulan Şartlı Nakit Transferi Projesi'nden yararlanmak için, il merkezi ve köylerden 23 bin 700 kişi başvuruda bulundu. Bu müracaatlar sonunda 4 bin 257'si eğitim, 2 bin 584'ü sağlık olmak üzere, toplam 6 bin 841 çocuk şartlı nakit transferi yardımından yararlandı.

? "İnsana yatırım"
Yardım almaya hak kazanan ailelerin çocuklarının düzenli olarak sağlık muayeneleri ve aşı yaptırmalarını, sağlık kliniklerinde verilen sağlık eğitimi programlarına düzenli devam etmeleri ile okul çağındaki çocuklarını düzenli olarak göndermeleri şartını koşan proje, nakit yardımlarını sadece annelere yapıyor. "İnsana yatırım" sloganıyla uygulamaya konulan proje, nakit transferini annelere yaparak aynı zamanda kadının aile ve toplum içerisindeki statüsünü güçlendirmeyi de amaçlıyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber