Uygulanan Matematik sistemi eğitime zararlı

Haber Giriş : 10 Mart 2005 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullardaki matematiğin çocukların zihinsel gelişim sürecinin çok üstünde olması, solak çocuğun sağ elini kullanmaya zorlanması ve depresyon, çocuklarda öğrenme güçlüğüne yol açıyor.

Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü ile Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite ve Özel Öğrenme Güçlüğü Derneği, dün 'Çocuklarda Özel Öğrenme Güçlüğü' konulu konferans düzenledi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, şu bilgileri verdi: "Çocuklardaki öğrenme güçlüğü, kalıtsal veya beyindeki yapısal ve işlevsel bozukluklardan kaynaklanabilir. Bu bozukluklar, genellikle okul öncesi eğitim çağında fark ediliyor. Çocuklarda dil gelişiminde gecikme, konuşma bozuklukları, algılamada zayıflık gibi belirtiler görülebiliyor.

Zekâları normal olmasına karşın bazı çocuklar, rakamları ve yazıları tersten okuyor, dört işlemi yapamıyor, gördüklerini ayırt edemiyor. Bazı çocuklar matematiği çok zor öğreniyor. Ancak bu durumdaki her çocukta öğrenme güçlüğü bulunduğu anlamı çıkarılmamalı. Okullarda öğretilen matematik, çocukların zihinsel gelişim süreçlerinin çok üstünde. Biz havuz problemlerini her yıl öğretiriz, çocuk seneye unutur yine öğretiriz. Ezber çok çabuk unutulur. Gerçek matematik dehaları yaratmak istiyorsak, çocukları matematikle barışık hale getirecek programlar yapmamız lazım."

Solaklığın da beynin işlevleriyle ilgili olduğunu kaydeden Öktem, sol elini kullanan çocukların baskıyla karşılaştığını belirterek, "Solak çocuklar sağ ellerini kullanmaları için zorlanmamalı. Baskı, öğrenme güçlüğünü artırıyor" uyarısında bulundu.

Öktem öğrenmenin önündeki diğer güçlükleri de "Depresyon da öğrenme zorluğuna yol açabiliyor. Bazı çocuklarda motivasyon eksikliği var, bu çocukların motivasyonunu artırılmalı" diye sıraladı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber