Grip aşısını şimdiden olun, kışı hasta geçirmeyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2010 23:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gribin önüne geçmenin etkili yollarından birinin grip aşısı olduğunu belirten uzmanlar, risk grubunda yer alanlar için bu aylarda yapılacak grip aşısı ile kışın daha rahat geçirebileceği görüşünde.

Eczanelerin raflarında yerini alan grip aşılarının fiyatı ise 11-12 TL arasında değişiyor. Eczacılar, astım ve KOAH hastalarının grip aşısı parasının büyük bir bölümünün devlet tarafından karşılandığını ifade ettiler.

Doktorlar ise özellikle risk grubunda yer alan kişiler için bu dönem hastalığa yakalanmadan aşı olunması gerektiğini belirtti. Konu ile ilgili bilgi veren Özel Yaşam Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Hasan Cebesoy, salgın başlamadan aşı olunması gerektiğini ifade etti.

Cebesoy, "Gribe neden olan influenza virüsü; hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesi yoluyla kolaylıkla bulaşabilir. Virüs bulaşmış ellerle temas etmek veya öpüşmek de yine bu virüsün geçmesine neden olan diğer faktörlerden. Ayrıca, grip, hasta veya taşıyıcı kişinin tuttuğu kapı kolu, telefon ahizesi veya havlu gibi ortak kullanım eşyalarından da bulaşabiliyor. Hasta kişilerden çevreye saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğine sahip olması, bulaşıcılığı daha da artırıyor.

Hasta kişinin kapalı bir ortama girip çıkması bile o ortamda bulunan kişileri virüsün bulaşması açısından risk altına sokuyor. Bu nedenle grip ev, iş yeri, okul, kreş ve toplu ulaşım araçları gibi kapalı mekanlarda çok kolay bulaşıyor. Virüsü kapmış, ancak henüz belirgin yakınmaları olmayan, bir başka deyişle taşıyıcı kişiler de hastalığı bulaştırabiliyorlar. Eğer kişinin bağışıklık direnci güçlüyse, gribi hafif bir ateş yükselmesi ve halsizlik ile birkaç gün süren kuru öksürükle ayakta da geçirebiliyor. Bu kişiler iş ve sosyal ortamdan kopmadıkları için de virüs kolaylıkla başkalarına bulaşabiliyor." dedi.

Cebesoy, influenza virüsünün yol açtığı bir solunum sistemi hastalığı olan gribin; aniden 39-40 dereceye kadar çıkan yüksek ateş, aşırı halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrılarıyla insanı yatağa düşürebilecek kadar ağır seyredebildiğini ifade etti. Cebesoy, şöyle dedi:

"Bu hastalık tablosuna kimi zaman bulantı, nadiren de kusma eşlik edebiliyor. Kuru öksürüğe balgam eklendiği takdirde çok dikkatli olunması gerekiyor. Bu belirti, gribin arkasından zatürree gelişebileceğine işaret edebiliyor. Dolayısıyla, özellikle balgamlı öksürüklerde zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak, yaşamsal önem taşıyabiliyor. Grip, dikkat edilmediği takdirde larenjit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabına dönüşebiliyor. Sonbahar ve kış aylarında çocuklarda görülen orta kulak iltihaplarının yaklaşık yüzde 30-35'inin nedeni olabiliyor. Daha da önemlisi; zatürree, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit eden veya ölümle sonuçlanan hastalıklar da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, özellikle risk grubundaki kişilerin salgın mevsiminden önce grip aşısı yaptırmaları çok önemli."

Özellikle eylül ve ekim aylarında aşının yapılması gerektiğini vurgulayan Cebesoy, "6 aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk 3 ayı içerisindeki anne adayları, yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olan kişiler dışında herkese yapılabilir. Ayrıca, 38 derece üstünde ateşi olan hasta kişilerde, aşı uygulamasının ateş düştükten sonra yapılması gerekiyor." bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber