'Maliye Bakanlığı'nda 'ağalar' ve 'marabalar' var

Haber Giriş : 11 Mart 2005 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF ile yapılacak stand-by anlaşmasının koşullarından birisi olan Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü.

Tasarının sunuş konuşmasını yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, düzenlemeyle, mükellef odaklı ve daha fonksiyonel bir Gelir İdaresi'nin yaratılacağını söyledi. Gelir İdaresi teşkilatında çalışan personelin düzenlemeye ilişkin endişelerine yönelik olarak ise Unakıtan, kurum çalışanlarının mağdur edilmeyeceğini kaydetti.

Eksiklikler giderilir

Bakan Unakıtan, gazetecilerin, düzenlemeden rahatsız olan vergi dairesi personellerinin beyanname kabul etmediğine yönelik soruları üzerine, 'Alırlar, alırlar. Personelimizi mağdur etmeyiz. Başbakanlık'ta gözden kaçan noktalar önergelerle düzeltilir. Eksiklikler giderilir' dedi. Unakıtan, Gelir İdaresi'nin modern şekilde yeniden organize edilmesi gerektiğini belirterek, ülke koşullarına ve ihtiyaçlarına en uygun düzenlemeyi yapacaklarını söyledi. Unakıtan, anlaşılabilir ve saydam vergi mevzuatı, öngörülebilir bir vergi yükü ve etkin bir Gelir İdaresi'nin temel öncelikleri olduğunu ifade etti.

AKP ve CHP'den eleştiri

AK Parti ve CHP milletvekilleri tasarıyı eleştirerek, alt komisyona sevk edilmesini istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, tasarının IMF'nin isteği ile Meclis'e gönderildiğini iddia etti. Tasarının mevcut halinin 'çelişkiler ve eksikliklerle dolu olduğunu'' ifade eden Kılıçdaroğlu, alt komisyona sevk edilmesini istedi.

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek de tasarının alt komisyona gönderilmesini isterken, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali ise şunları söyledi:

'Maliye Bakanlığı'nda 'ağalar' ve 'marabalar' var. Bu kurumda aşağıdan yukarıya yükselmek mümkün değil. Tasarının mevcut şekliyle yasalaşması vatandaşları da sıkıntıya sokacak. Bu nedenle alt komisyona gönderilmeli.'

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi de, tasarının, AK Parti Genel Merkezi tarafından milletvekillerine gönderilip görüş istendiğini hatırlatarak, 'Oysa Başbakanlık bürokratları, bunu, CHP milletvekillerine göndermedi. Bunu şiddetle kınıyorum'' dedi.

Görüşmelerin ardından tasarı alt komisyona sevk edildi.

Salondan çıkardılar

Öte yandan, tasarıya yönelik eleştirileri bulunan Vergi Denetmenleri Derneği, Gelirler Kontrolörleri Derneği ve Türk Büro Sen temsilcileri, komisyondaki görüşmeleri izlemek istedi. Ancak, bakanlık tarafından görüşmeleri izleyecekler arasında isimleri bildirilmediği için salondan çıkarıldılar.

VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARI RAHATSIZ

Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme vergi dairesi çalışanlarının tepkisine yol açtı. Yazılı bir açıklama yapan çalışanlar, tasarı ile şu anda fiilen görev yapmakta olan bin 89 vergi dairesi müdür yardımcısı ve 245 gelir müdür yardımcısı ile 5 bin 71 şef kadrosu olmak üzere toplam 6 bin 405 kadronun iptal edildiğini ve yerine herhangi bir kadro ihdas edilmediğini vurguladılar. Tasarıda bu personelin durumlarına uygun kadrolara en geç bir yıl içinde atanması ve bu süre içinde Başkanlıkça ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilmesi hükmünün bulunduğu belirtilen açıklamada, ancak müdür yardımcısı ve şef kadrolarına uygun herhangi bir kadro bulunmadığı belirtilerek şöyle denildi:

'Müdür ve vergi müdürü kadrolarına atanacaklar arasında vergi dairesi müdür yardımcıları ve servis şefleri bulunmadığına göre yılllardır vergi dairelerinde ara yönetici olarak çalışmakta iken, bilgi birikimi ve deneyimi en üst seviyede olan 6 bin 405 kişinin nerede ve nasıl istihdam edilecektir. Ayrıca, vergi dairelerinin sadece müdür yönetiminde nasıl çalışacağı anlaşılmamaktadır. Taslağın geri çekilerek çalışanların da görüşleri alınarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.'

Bu arada Gelirler Genel Müdürvekili Osman Arıoğlu, tasarıya yönelik tepkiler üzerine, çalışanlara internet sayfasından ''Haklı taleplerde yanınızda olacağım. Telaşla, panikle hareket etmeyin, tahriğe kapılmayın'' çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber