Sabıkalıya beyaz sayfa

Haber Giriş : 12 Mart 2005 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni TCK'nın 1 Nisan'da yürürlüğe girmesiyle 'hak yoksunluğu' kavramı tarihe karışacak ve hapishanede cezasını tamamlayan tüm mahkûmlara 'memnu hakları' doğrudan iade edilecek.


Yeni 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 1 Nisan'da yürürlüğe girmesiyle birlikte mahkumiyete bağlı olarak "hak yoksunluğu" kavramı tarihe karışacak ve hapishanede cezasını tamamlayan tüm mahkumlara "memnu hakları" doğrudan iade edilecek. Binlerce kişinin yararlanacağı bu düzenlemeyle, memnu hakların iadesi yönünde bir ömür boyu uğraşan eski mahkumlar için ''beyaz sayfa" açılmış olacak. Böylece, kimi mahkumlar için ömür boyu süren "hak yoksunluğu" gibi keyfiliğe yolaçan "kazuistik-meseleci" hükümlerin önüne geçilerek, mahkumların toplumla barışması sağlanacak.

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek yeni TCK ile ilgili uygulama raporu hazırladı. Yeni TCK'nın iki kitaptan oluştuğu, birinci kitapta 'genel', ikinci kitapta 'özel hükümler'in düzenlendiği hatırlatılarak, kitapların kısımlara, kısımların bölümlere, bölümlerin de maddelere ayrıldığı anlatıldı.

Topluma kazandırma projesi

Rapordaki en dikkat çekici düzenleme ise memnu hakların iadesine ilişkin yeni TCK'nın 53. maddesinde yapılan değişiklikle ilgili değerlendirme oldu. Binlerce mahkumun "beyaz sayfa" açılarak topluma kazandırılmasını amaçlayan bu düzenleme, raporda şöyle anlatıldı:

"İşlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkum edilen kişi, toplumda belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmaktadır. Ancak, bu yoksunluk kural olarak mahkum olunan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar devam edecektir. Cezanın infazı, kişinin işlediği suçtan dolayı etkin pişmanlık duymasına, yeniden topluma kazandırılmasını gerektirdiğine göre, cezasını çekmiş olan kişi artık toplumla barışmış, suç işlemekle kaybettiği toplumsal güveni geri kazanmış olacaktır. Bu bakımdan benimsenen yaptırım sisteminde, belli bir suçu işlemekten dolayı cezaya mahkumiyetin sonucu olarak ömür boyu devam edecek bir hak yoksunluğu sözkonusu değildir."

Zana, parti kurabilecek

Yeni TCK'nın 53. maddesine göre, bir kişi cezasını tamamlayıp tahliye olduğu andan itibaren seçme, seçilme, velayet, vesayet, vakıf-dernek-şirket-kooperatif kurucusu olmak, kamu kurumlarında çalışmak gibi 'kullanımı kısıtlı kamu hakları' olarak tarif edilen memnu haklarına kavuşacak. Bunun tek istisnası, milletvekili, bakan, devlet memuru, belediye başkanlığı gibi görevleri yürütenlerin, görevlerini kötüye kullanarak suç işlemeleri halinde olacak. Hakim, bu kişilerin hak kısıtlamasının devamını isteyebilecek.

Yeni düzenlemeden eski DEP'li milletvekilleri Leyla Zana ve arkadaşları da yararlanabilecek. 15 yıl hapse mahkûm olan ve yaklaşık 10 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan Zana ve arkadaşlarının, 1Nisan'dan itibaren siyasi yasakları ortadan kalkmış olacak. Yürürlükteki TCK'ya göre, Zana ve arkadaşlarının siyaset yasağının kalkması, en erken üç yıl sonra mahkeme kararıyla mümkün olabilecekti.

Tahliyeyle otomatik hak

Yeni TCK'nın hazırlandığı komisyonda görev alan Doç. Dr. Adem Sözüer, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, yeni kanunda memnu hak yoksunluğunun söz konusu olmadığını ifade ederek, 1 Nisan tarihinden itibaren cezasını tamamlayıp cezaevinden çıkan herkesin otomatik olarak memnu haklarını elde edeceğini bildirdi.

HAK İADESİNDE KESİN SAYI BELLİ DEĞİL

Adalet Bakanlığı yetkileri, memnu hakların bihakkın tahliye tarihi ile birlikte otomatikman elde edildiğini belirterek, bu haktan kaç kişinin yararlanabileceğini şu aşamada söylemenin imkansız olduğunu söylediler. Yeni TCK'nın hazırlandığı komisyonda görev alan Doç. Dr. Adem Sözüer, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, yeni kanunda memnu hak yoksunluğunun söz konusu olmadığını ifade ederek, 1 Nisan tarihinden itibaren cezasını tamamlayıp cezaevinden çıkan herkesin memnu haklarını elde edeceğini bildirdi. Bu konu ile ilgili yeni TCK'da yer alan hükmün karışık olduğuna dikkat çeken Sözüer, getirilen bu sistemle süresiz bir hak yoksunluğunun söz konusu olmayacağını, hükümlünün cezasını tamamlaması ile birlikte normal bir vatandaş konumuna kavuşacağını söyledi.

20 BİN MEMURA DİSİPLİN AFFI GELİYOR

Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun Tasarısı TBMM'ye sunuldu. Tasarı, af hükümlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, Uzman Jandarma Kanunu, Uzman Erbaş Kanunu ile Askeri Hakimler Kanunu'na tabi personel hakkında uygulanmamasını öngörüyor. Yaklaşık 20 bin memurun yararlanması beklenen tasarıdan devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlara karışmış memurlar yararlanamayacak. Tasarıyla 23 Nisan 1999 tarihinden 14 Şubat 2005'e kadar kamu görevlilerinin işlediği fiillerden dolayı verilmiş disiplin cezaları tamamen kaldırılıyor.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber