Adil Gür'den başörtüsü değerlendirmesi

Haber Giriş : 08 Ekim 2010 14:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

A&G Araştırma'nın sahibi Adil Gür Gazeteport'a yaptığı açıklamada, halkın üniversitede türban serbestisini desteklediğini ancak kamu görevlerinde türban takılmasına karşı olduğunu ve üniversitede türban serbestisinin türban takan sayısını artırmayacağını söyledi.

Safile Usul

TARHAN ERDEM'İN GÖRÜŞÜ

Tarhan Erdem bir gazeteye yaptığı açıklamada, ?Üç-dört sene sonra Türk üniversitelerinin çok önemli bir kısmında başı açık halde üniversiteye gelen kız sayısı çok az olacak? görüşünü dile getirdi. YÖK'ün yayınladığı, ?Öğrenci türbanlı olduğu için dersten atılamaz? genelgesinden sonra Tarhan Erdem'den gelen bu açıklama üzerine Adil Gür'ün buna ilişkin görüşünü sorduk.

ADİL GÜR FARKLI DÜŞÜNÜYOR

Adil Gür bu konuda Tarhan Erdem'den farklı düşünüyor. Ayrıca da, Adil Gür'ün verdiği sayılar Tarhan Erdem'in sunduğundan daha farklı bir tabloya işaret ediyor. Adil Gür'ün konuya ilişkin olarak Gazeteport'a anlattıkları şöyle:

BAŞÖRTÜLÜ SAYISI 2003 İLE 2010 ARASINDA SÜREKLİ AZALDI

?Ben üniversitelerde türban takan sayısının artacağı görüşüne katılmıyorum. Tam tersine türban takan sayısının giderek azalacağı kanaatindeyim. Kanaatin de ötesinde, bu konuda yaptığım çok somut araştırmalar var.

BAŞI AÇIKLAR 6 SENEDE % 36'DAN % 40'A ÇIKTI

Ben şu ana kadar bu konuda üç tane araştırma yaptım. 2003'de yaptığım ilk araştırmada başı açık kadın oranı yüzde 36 idi. Bu oran 2007'de % 39'a, 2009'da % 402a çıktı. Yani başı açıkların oranı 2003'den 2009'a kadar geçen 6 yıllık sürede % 36'dan % 40'a çıktı. Bunun dışında bu yıllarda namaz kılan ve oruç tutanların sayısı da hep azaldı. Bu trend 2010 yılında da devam etti.

İSTEYEN DİYANET İŞLERİ'NE SORSUN

İsteyen bunu Diyanet İşleri Başkanlığı'na da sorsun. Camiye gelen cemaat sayısındaki azalmayı öğrenecektir.

BAŞI KAPALILARIN AZALMASI

Sayıları bir de öteki taraftan verelim. Mayıs 2003'de yaptığımız araştırmada çarşıya pazara giderken başını kapatan kadın ve genç kız oranı % 64.2 idi. Bu oran Eylül 2007'de % 61.4'e, 2008 Haziran'ında da % 60.3'e düştü.

BAŞI KAPALILAR ARTMADI, GÖRÜNÜRLÜK ARTTI

Türbanlı sayısının arttığı yönünde bir izlenim var ama bu yanlış bir algının sonucu. Türbanlı sayısı artmadı sadece türbanlıların görünürlüğü arttı. Muhafazakar bir siyasi iktidarla birlikte türbanlı kadınlar sosyal hayatta daha fazla görünür olmaya başladılar. Kanyon, Akmerkez gibi yerlerde alışveriş yapmaya, çocuklarını Robert Kolej gibi okullara yollamaya başladılar. Türbanlılar arttı algısının sebebi bu eskiye nazaran artan görünürlük sadece.

BAŞI KAPALI BUGÜN DAHA DA AZ

Bugünlerde aynı örneklemde yeni bir araştırma yapılsa başını çarşı pazara çıkanlarda başını örtenlerin yüzde 60'ın altına düşeceğini görürüz. Bence üniversitede türban yasağı kalkarsa türbanlıların sayısı artmaz, aksine azalabilir bile. Kaldı ki bizim yaptığımız son araştırmalarda halkın yüzde 30'unda azı kendisini dindar muhafazakar olarak kabul ediyor.

"HALK KAMU GÖREVİNDE TÜRBANA KARŞI"

Halka sorduğumuzda karşımıza hep çıkan başka bir gerçek daha var. Halkın yüzde 70-75'i üniversitede türban serbestisini açıkça desteklerken, kamu görevlerinde türban takılmasına karşı. Yüzde 70-75 ile üniversitede türban serbestisini savunan denekler ?Kamu görevlerinde türban serbest olsun?mu sorusuna karşılık ise, ?Hayır, kamu görevinde türban serbestisi olmaz.? cevabını veriyor. Halk kamu görevinde türban yasağından yana.?

Adil Gür, ?Kamu görevinde türban yasağının gerekçesi ne olabilir?? şeklindeki sorumuza ise, ?Düşünün, devlet dairesine gidiyorsunuz, karşınızdaki görevli dini kimliğini belli edecek şekilde giyinmiş. Bu durum hizmet alan vatandaşta çekince yaratabilir düşüncesi ağır basıyor herhalde.? cevabını verdi. (Gazeteport)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber