Elektrikli otolar için ilk şarj istasyonu kuruldu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2010 15:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Araçlarda akaryakıt tüketimine son verecek olan çevreci elektrikli otomobiller için ilk şarj istasyonu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) otoparkına kuruldu. Şarj istasyonları önümüzdeki günlerde İSPARK'a bağlı otoparklara da kurulacak.

Şehir hayatında çığır açması beklenen elektrikli otomobiller için Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi otoparkına kurulan şarj istasyonlarının ilki basına gösterildi. İki otomobilin şarj edildiği istasyonda, sistem hakkında bilgi veren Enerji A.Ş. Genel Müdürü Adnan Çelik, dünyada yeni olan elektrikli otomobil teknolojisi için yaptıkları hazırlıkların tamamlanma aşamasına geldiğini belirtti.

Önümüzdeki yıl kullanılması beklenen sistemi anlatan Çelik, "Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Başkanlığında Renault ile elektrikli araçların yaygınlaşması konusunda bir protokol imzalamıştık. Aradan 3 ay geçti ve bu zaman zarfında araçların İstanbul genelinde şarj altyapılarının en sağlıklı biçimde oluşturulabilmesi için gerekli çalışmaları başlatmıştık. Bu kapsamda İstanbul'da şarj alt yapısı kurmak isteyen firmalarla şarj firmaları ile temasa geçtik ve dört firma ile benzer bir iş birliği

protokolü imzaladık. Bugün burada duyurusunu yaptığımız şarj aletlerinin Türkiye'de ilk defa Büyükşehir Belediyesinin otoparkında konuşlandırmış bulunuyoruz" dedi.

Çelik, önümüzdeki günlerde şarj ünitelerinin İSPARK otoparklarında konuşlandırılması noktasında da çalışmaları olacağını vurguladı. Aynı şekilde Büyükşehir Belediyesi'nin bilgi işlem şirketi olan Belbim tarafından da tüm bu şarj üniteleri arasındaki işletim sistemi ile ilgili bir yazılım gerçekleştireceğini anlatan Çelik, "O yazılım, bu şarj ünitelerinde kullanılmak üzere değişik operatörlerin müşterileri arasında sağlıklı bir şekilde enerji şarj miktarı tanınmış olacak. Bu şarj üniteleri Türkiye ve

İstanbul'da bir ilk olacak" ifadelerini kullandı.

Elektrikli araç teknolojisinin dünyada çok yeni olduğunu ifade eden Adnan Çelik, bu araçların Avrupa'da ticari anlamda henüz satışlarının başlamadığını da söyledi. Çelik, önümüzdeki yıllarda bu araçların çok ciddi bir şekilde yollarda görülebileceğinin de altını çizen Çelik, şöyle devam etti;

"Bu araçların kamuoyu tarafından kabul görmesi için şarj altyapılarında oluşması gerekiyor. Ücretlendirme konusu bütün sistem tamamlandıktan sonra oluşacak. Tarifeler konusunda da henüz bir netlik yok. Ancak satılacak elektriğin fiyatı çok ucuz. Bir dizel araçla mukayese ettiğimiz zaman 1'e 6 veya 1'e 8 daha ucuz olacaktır elektrik." Diye konuştu. Elektrikli şarj sistemi ile akaryakıtlı sistemin birbirinden çok farklı olduğunu aktaran Çelik şöyle konuştu: "Elektrikli istasyonlarda görevli bulunmayacak.

Sürücülerimiz tamamen kendileri araçlarını şarj edecek. Sistem emniyet konusunda gerekli noktalarda almıştır. Araçlar evlerde apartmanlarda sitelerde iş yerlerinde, okullarda, hastanelerde umuma açık otoparklarda hatta yol üstlerinde bu şarj üniteleri oluşturulacak".

Yakın gelecekte kullanılmaya başlanacak olan şarj istasyonlarının, erişilebilir ve standartlara uygun bir şekilde kent genelinde yaygınlaştırılması için planlama ve kurulum çalışmaları İstanbul Enerji A.Ş. tarafından koordine ediliyor. İstasyonlar vatandaşların başkasının yardımına ihtiyaç duymadan araçlarını şarj edebileceği yerlerde olacak. Okul ve hastane bahçesi, yol kenarları ve otoparklarda kurulacak istasyonlarda vatandaşlar araçları için yarım saatlik acil şarj imkanı bulabilecek. Bol zamanı olan

vatandaşlar ise şarj işlemini 8 saatte tamamlayabilecek. Ücretlendirme konusunda kesin bir fiyat olmamasına rağmen elektrikli araçların akaryakıtlı sistemden çok daha ucuz olması bekleniyor. Tamamen dolan bir otomobille en fazla 160 kilometre gidebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber