Üniversite'ye ek yerleştirmelerden sonra 70 bin kontenjan boş kaldı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 17 Ekim 2010 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ek yerleştirmede kontenjanların yarısı boş kaldı. İlgi çekmeyen bölüm oranının bu denli yüksek olması ise yeni bir yapılanma konusunu gündeme getirdi

EBRU BARAN

Üniversite adayları için ikinci bir şans anlamına gelen ek yerleştirme sonuçları açıklandı. 150 bin kontenjanın bulunduğu ek yerleştirmede bu kontenjanın yüzde 50'si bile dolmadı. Devlet üniversitelerinde dahi yaklaşık 25 bin kontenjanın boş kalması, üniversitelerde öğrencilerin ilgisini çekmeyen pek çok bölüm olduğu anlamına gelirken, ortaya çıkan bu tablo üniversitelerin önümüzdeki yıl yeni bir yapılanmaya girmesi gerektiği sinyallerini verdi. Devlet üniversitelerinde lisans bölümlerinde 7 bin gibi ciddi bir boşluk oluşurken, Vakıf üniversiteleri de ancak 4 bin lisans öğrencisi alabildi.

MALİYETİ 1.4 MİLYAR LİRA OLDU

Ortaya çıkan bu boşluğu değerlendiren Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat ?Devlet üniversitelerinde boş kontenjan kalması gelecekte açılacak bölümlerin daha doğru planlanması anlamına geliyor. YÖK'ün hesaplarına göre 70 bin kişilik boş kontenjanın maliyeti 1.4 milyar lira. Bu durumun bir an önce çözülmesi şart. Önlem olarak ilk etapta baraj puan uygulamasının kaldırılması uzun vadede ise açılacak bölüm ve fakültelerin ihtiyaca göre belirlenmesidir? diye konuştu.

İktisat ve işletme bile boş kaldı

? Ek yerleştirmede boş kalan bölümler geçen yıl olduğu gibi devlet üniversitelerinde fen edebiyat fakültelerinde fizik, kimya, biyoloji, jeoloji, jeofizik, ziraat ve maden mühendisliği bölümleri ile eşit ağırlıkta yer alan uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, iktisat, işletme oldu. Vakıf üniversitelerinde ise iletişim fakültelerinin yanı sıra mühendislikte de çok ciddi boşluklar olduğu görüldü. Bunun nedeni ise sayısal tercih yapan öğrencilerin azalmasına rağmen artan mühendislik fakülteleri sayıları oldu. Mühendislik alanında arz talepten fazla oluncakontenjanlar boş kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber