Sağlık çalışanlarında da yeni TCK sıkıntısı var

Haber Giriş : 15 Mart 2005 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hasta Hakları ve Sağlıklı Yaşam Derneği (HASHAYAD) Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) sağlık çalışanlarının görevleri sırasında karşılaşacakları suçları bildirme yükümlülüklerinin kapsamının genişletilmesi ve bu görevin ihmali halinde uygulanacak cezaların ağırlaştırılmasının hasta hakları açısından sakıncalı olduğunu söyledi.

HASHAYAD Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Trabzon Eczacılar Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, yeni kurulan derneklerinin faaliyetleri ve Yeni TCK'da sağlık çalışanları açısından getirilen yeniliklerle ilgili açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Özlü, derneğin amacını hasta hakları ile ilgili çalışmaların yanı sıra daha sağlıklı bir dünyanın kurulması için özellikle koruyucu hekimliğe yönelik çalışmalar yapmak olduğunu söyledi.

Hasta hakları ve sağlıklı yaşam konusunda toplumsal bilincin oluşmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Özlü, "Bunun için hastaların ilgili mevzuatla belirlenen haklarını kullanmalarına yardımcı oluyoruz ve bu hakların kullanılmasının önündeki engellerin aşılması için çaba sarf ediyoruz" dedi.

1 Nisan'da yürürlüğe girecek Yeni TCK ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda getirilen yeniliklere de değinen Prof. Dr. Özlü, "Yeni TCK ve CMK'da evrensel hasta hakkı normları bakımından olumlu iyileştirmeler getirilmiştir. Ancak, sağlık çalışanlarının görevleri sırasında karşılaşacakları suçları bildirme yükümlülüklerinin kapsamının aşırı genişletilmesi ve bu görevin ihmali halinde uygulanacak cezaların aşırı ağırlaştırılması hasta hakları bakımından oldukça sakıncalıdır. Eski Ceza Kanunu'nda sadece kişiler üzerinde işlenen suçların bildirilmesi zorunlu iken, yeni TCK'da bu makul sınırlamalar kaldırılmıştır. Suçun kapsamı aşırı genişletildiği gibi, önceden öngörülen hafif para cezası da bir yıla kadar hapis cezasına dönüştürülmüştür" diye konuştu.

Yeni hükümlerin suça bulaşmış hastaların hekime başvurmalarını ve tedavi olmalarını engelleyerek, sağlıklarını tehlikeye atabileceğini kaydeden Prof. Dr. Tevfik Özlü, daha sonra şunları söyledi: "Oysa suçlu da olsa herkesin, ihtiyacı olan tıbbi bakıma ulaşabilmesi evrensel bir hasta hakkıdır. Bu aynı zamanda meslek etiğinin de gereğidir. Yine suça bulaşmış hastalar bu durumlarının hekim tarafından bilinmemesi için gerçeğe aykırı bilgiler verebileceklerdir. Bu da hekimin doğru teşhis ve doğru tedavi uygulamasını güçleştirecek ve mesleğinin icrasını zorlaştıracaktır. Yine bu düzenleme hekimlerin tedavi sırasında öğrendikleri hastalarına ilişkin sırları hiçbir şekilde açıklamama borcuna da aykırıdır. Kaldı ki, yeni TCK meslek sırrını ifşa suçunun cezasını üç aydan dokuz aya çıkarmış bulunmaktadır. Hasta hakları bakımından sakıncalı bulduğumuz bu düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesini beklemekteyiz."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber