Disiplin cezalarının affedilme beklentisi var

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ekim 2010 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uyum Yasaları İle Disiplin Cezalarına Af Getirilmesi

Anayasa değişikliği ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ?Uyarma? ve ?Kınama? cezalarının idari yargı yoluna taşınamayacağına dair kısımlarının kaldırılması ve yeni düzenleme yapılması gerekmektedir. Bu düzenlemeler yapılır iken de Devlet Memurlarına yeni bir disiplin affı getirilmesi beklenmektedir.

13/05/ 2010 tarihli ve 27580 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 5982 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 13. maddesiyle Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 129. Maddesinin 3. fıkrası; ?Uyarma ve kınama cezalarıyla ilgili olanlar hariç, disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamaz.? şeklinde iken ?Disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamaz.? şeklinde değiştirilmiş ve 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun hükümleri gereğince 12/09/2010 tarihinde yapılmış olan referandum sonucunda da; Anayasa değişikliği kabul edilmiş ve Yüksek Seçim Kurulu'nun söz konusu kararı 23/09/2010 tarihli 27708 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Bu Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi ile de; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun, ?İtiraz? başlıklı 135. maddesindeki; ?Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı itiraz, varsa bir üst disiplin amirine yoksa disiplin kurullarına yapılabilir.

Aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve Devlet memurluğundan çıkarma cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir.? Hükümleri ile 136/3. maddesindeki; ?Disiplin amirleri ve disiplin kurulları tarafından verilen disiplin cezalarına karşı yapılacak itirazlarda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren 7 gündür.

Bu süre içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir.

İtiraz halinde, itiraz mercileri kararı gözden geçirerek verilen cezayı aynen kabul edebilecekleri gibi cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler.

İtiraz edilmeyen kararlar ile itiraz üzerine verilen kararlar kesin olup, bu kararlar aleyhine idari yargı yoluna başvurulamaz.

İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin, kendilerine intikalinden itibaren 30 gün içinde kararlarını vermek zorundadırlar.

Kaldırılan cezalar sicilden silinir.? Hükümlerinin değiştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Bu hükümlerdeki; ?uyarma? ve ?kınama? cezalarının idari yargı yoluna taşınamayacağına dair kısımların kaldırılması ve yeni düzenleme yapılması gerekmektedir.

Hatırlanacağı üzere, istisnalar dışında, 23/4/1999 tarihinden 14/2/2005 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile 2006 yılında çıkarılan 5525 sayılı Disiplin affına ilişkin kanun ile affedilmiştir.

Hali hazırda ?Uyarma? ve ?Kınama? Cezalarına yargı yolu açmak için Anayasa değişikliği yapılmış ve uyum yasaları ile de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ?uyarma? ve ?kınama? cezalarının idari yargı yoluna taşınamayacağına dair kısımlarının kaldırılması ve yeniden düzenlemesi yapılır iken ?Uyarma? ve ?Kınama? cezası alan Devlet memurlarının idari mahkemelere gereksiz yere başvurmasını önlemek adına, 14/2/2005 tarihinden 12/9/2010 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş disiplin cezalarını bütün sonuçları ile af eden bir kanun beklentisi oluşmuştur.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber