Cihaner, Erkişehir'e düz savcı yapılacak

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 31 Ekim 2010 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, eski HSYK'daki itirazlar üzerine çektiği unvanlı hakim ve savcı kararnamesini yeni HSYK üyelerine sundu. Taslağa göre Ergenekon davasının hakim ve savcıları yerinde kalıyor

Adalet Bakanlığı, Anayasa değişikliği ile yapısı değiştirilen ve hükümete yakın isimlerden oluşan HSYK'ya (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) önceki HSYK'da krize neden olan unvanlılar kararnamesi taslağını sundu. Bakanlığın, önceki taslaktaki önerilerini büyük ölçüde tekrarladığı taslakla Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in düz savcı olarak Eskişehir'e atanması, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na da Başsavcı Vekili İbrahim Özyurt'un atanması ve Ergenekon hakim ve savcılarının yerinde kalması öngörülüyor.

Edinilen bilgiye göre, önceki HSYK döneminde kriz yaratan ve Başkan Vekili Kadir Özbek'in de aralarında olduğu üyelerin istifasına neden olan unvanlı hakim ve savcılara ilişkin kararname taslağı, Adalet Bakanlığı'nca geçen hafta kurulun yeni üyelerine dağıtıldı.

Cihaner'e tenzili rütbe

Taslakta, Erzincan'daki Ergenekon davasının sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in hakkındaki dava nedeniyle düz savcı olarak Eskişehir'e atanması önerildi. Kurulun eski üyeleri Cihaner'in başsavcı yerine savcı olarak atanması isteğine karşı çıkıyordu. Taslakta yaklaşık 11 aydır boş olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ise Başsavcı Vekili İbrahim Özyurt'un atanmasının uygun olacağı belirtildi. Kulislerde bu göreve Konya Başsavcısı Hüseyin Canan'ın da isminin geçtiği belirtiliyor. Taslakta Ergenekon soruşturmasını yürüten başta Zekeriya Öz olmak üzere özel yetkili savcıların görev yerlerinin değiştirilmesi konusunda bir öneri yer almadı. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün ile özel yetkili mahkemelerdeki bazı hakimlerin görev yerlerinin değiştirilmesi de önerilmedi.

Ertosun ısrarcı

Önceki HSYK'dan istifa etmeyen Ali Suat Ertosun'un ise Ergenekon hakim ve savcılarından bazılarının görev yerlerinin değiştirilmesini önereceği öğrenildi. Kurulun kısa sürede taslak üzerindeki çalışmalarını tamamlaması ve kararnameyi açıklaması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber