TCDD nasıl kurtulur?

Haber Giriş : 16 Mart 2005 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanadalı Canac firması, müşavirlik ve danışmanlık hizmeti verdiği Devlet Demiryolları'nın yıllık 500 milyon YTL zarardan kurtulması için personel sayısının yarı yarıya azaltılmasını istedi.

Buna göre, 29 bin daimi çalışanı bulunan Demiryolları'ndan 14 bin personelin 5 sene içerisinde kurumla ilişiğinin kesilmesi öneriliyor. 20 yılda Hazine'ye 11 milyar dolarlık yük getiren Demiryolları'nın yetkilileri ise alınmış kesin bir karar olmadığını, gerekirse gönüllülük esasına göre personel indirimine gidilebileceğini belirtiyor.

Canac firması, ?İşgücünün dizayn ve sosyal yapının hazırlanması' kapsamında yönetime sunduğu 45 sayfalık raporda, istihdam edilen personelin yarıya yakınının demiryollarının gelişimine hiçbir katkısı bulunmadığına dikkat çekiyor. AB standardının yakalanması için personel sayısının azaltılmasının ön şart olduğunun belirtildiği raporda, aksi halde Demiryolları'nın her yıl 500 milyon YTL (500 trilyon TL) zarar eden bir kuruluş olmaktan kurtulmasının mümkün olmadığı vurgulanıyor. Firmanın yaptığı hesaba göre, önümüzdeki 5 yıl içinde 6 bin 600'ü memur, 3 bin 300'ü de işçi olmak üzere toplam 9 bin 900 personel emekliliği hak ediyor. Bu kişilerin emekli edilmesinin yanı sıra, emekliliğine 1-2 sene kalmış 4 bin 100 çalışanın gönüllülük esasına dayalı emekliliğe teşvik edilmesi öneriliyor. Canac firması, öneriler kısmında birkaç yılı kalmış personel için, ?İşe gelmeden, aylığının yüzde 65'ini verin. 1-2 yıl sonra da emekli edin.? teklifini yapıyor.

Kanadalı müşavirlik firmasının 10 gün önce Demiryolları'na sunduğu raporda, kurumda istihdam edilen personelin yarıya yakınının kuruma hiçbir katkısının bulunmadığına dikkat çekilerek şu görüşlere yer veriliyor: "Devlet Demiryolları'nda yeni bir organizasyon yapısına ihtiyaç vardır. AB standartlarına göre faaliyet yürütebilmesi için, yeni yapı içinde, bölge müdürlüklerine yer yoktur; kapatılmalıdır. Yerine, işbirimi, yük, yolcu, bakım ve altyapı şeklinde organizasyona yönelinmelidir. Ayrıca, her birimde bir personel şubesi bulunmasının da fazla personel istihdam etmekten başka bir işe yaramadığı görülmüştür. Verimi artırmak, fazla istihdamı aşağı çekmek için sağlık ve eğitim birimleri bir çatı altında toplanmalıdır." Devlet Demiryolları'nın (TCDD) kısa, orta ve uzun vadede Avrupa Birliği standartlarına göre faaliyet göstermesini öngören Canac firmasının raporu, kurumun daha ekonomik ve verimli çalışmasını esas alıyor.

Demiryolları'nda üst düzey bir yetkili, Canac firmasının hazırladığı raporun tavsiye niteliğinden öteye gitmediğini bildirerek, "Son kararı Devlet Demiryolları verecek. Rapordaki tavsiyeler üzerine alınmış herhangi bir yönetim kararı yok. Kendi içimizde yapılacak değerlendirmede ihtiyaç duyulursa, personel indirimine gidilecek. Bu da zorunlu değil, gönüllülük esasına dayalı gerçekleştirilecek." dedi. Devlet Demiryolları'nın şu anda 29 bin 50 personeli bulunuyor. Geçici işçiler hariç, liman ve bağlı kuruluşlarla birlikte kurumun personel sayısı 38 bin 839'a yükseliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber