Yarım günlük tatil, ALES'e hazırlanan öğrencileri mağdur etti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2010 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 19 Aralık 2010 tarihinde yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (2010-ALES Sonbahar Dönemi) son başvuru tarihi 28 Ekim olunca, birçok öğrenci yarım günlük mesaisebebiyle mağduriyet yaşadı.

10 günlük başvuru süresinin bitimi, Cumhuriyet Bayramı öncesi yarım günlük tatile denk gelince birçok öğrenci, sınav ücretini yatırmasına rağmen kayıt yaptıramadı. Bir sonraki sınav için 6 ay beklemek istemeyen öğrenciler, ÖSYM'den mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor. Özellikle Ankara'da ÖSYM bürolarının, 28 Ekim günü saat 17.30'a kadar sınav başvurularını kabul ettiğini hatırlatan mağdur öğrenciler, bankaya 40 lira yatıranların sınava alınmasını ya da paralarının iadesini istiyor.

2010-ALES Sonbahar Dönemi, ÖSYM tarafından 19 Aralık 2010 tarihinde 81 il merkezi, Lefkoşa ve Bişkek'te yapılacak. Sınava 10 günlük başvuru süresi, 28 Ekim 2010 tarihinde son buldu. 29 Ekim'de kutlanan Cumhuriyet Bayramı sebebiyle o gün saat 13.00'te 1,5 günlük resmî tatilin başlaması, kaydını son güne bırakan öğrencileri mağdur etti. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Bölümü yüksek lisans öğrencisi İsa Doğan, 40 lira yatırmasına rağmen kayıt yaptıramadığını söyledi. Yarım günlük mesainin devletin hangi kurumlarını kapsayacağının muamma olduğunu savunan Doğan, her ilde bir iki tane olan büroların öğleden sonra tatile girmesinden dolayı çok sayıda öğrencinin sınava kayıt yaptıramadığını ifade etti. 28 Ekim öğleden sonra Uludağ Üniversitesi'ndeki ÖSYM bürosuna gittiğini anlatan Doğan, "Bu durum, öğrenciler açısından hem para hem de sınavın 6 ayda bir yapılması sebebiyle zaman kaybına yol açıyor. ÖSYM, resmî tatile denk gelen son başvuru tarihini ileriye almış olsaydı sorun çözülecekti." dedi. Ankara'daki ÖSYM bürolarının saat 17.30'a kadar kayıt yaptığını öğrendiğini kaydeden İsa Doğan, Uludağ Üniversitesi'ndeki bürodan kendisi gibi birçok kişinin, kayıt yaptıramadan döndüğünü aktardı.

Uludağ Üniversitesi'nde yüksek lisans yapan eşinin ÖSYM bürosuna saat 14.15'te ulaştığını belirten İlhan Öztürk ise 15 dakika geç kaldıkları için kayıt yaptıramadıklarını vurguladı. Büronun saat 14.00'te kapatılmasını eleştiren Öztürk, normal mesaiye devam edilmesi durumunda birçok kişinin mağdur olmayacağını vurguladı.

Bankaya 40 lira yatırdıktan sonra saat 14.30 civarında ÖSYM bürosuna gittiğini ama öğrencilerin geri döndüğünü söyleyen Ordu Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunu Tuğba Altunsoy da yüksek lisans hayalinin ertelenmesine üzüldüğünü ifade etti. Üniversite hastanesinde hemşire olarak görev yapan Altunsoy, ek süre verilmesini talep etti. ÖSYM'nin bilgisayar ortamında kimlerin para yatırdığını tespit edebileceğine dikkat çeken Altunsoy, "Yatırdığımız 40 lira sınav ücreti, elbette ki çok önemli değil. ÖSYM, bunu yatıranlara hak tanıyabilir ancak ben yine de sınava katılacaklara ek bir süre verilmesinden yanayım." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber