Çevra yasasında değişiklik öngören tasarı komisyonda ele alındı

Haber Giriş : 17 Mart 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB düzenlemeleri çerçevesinde Çevre Kanunu'nda güncel ihtiyaçlar doğrultusunda değişiklikler yapılmasını öngören tasarı TBMM Çevre Komisyonu'nda ele alınıyor.

TBMM'ye ilk olarak 10 yıl önce sevk edilen Çevre Kanunu Tasarısı uzun süren Alt Komisyon çalışmasının ardından Çevre Komisyonu'nda ele alınmaya başlandı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, yasa tasarısının üzerinde yaptığı konuşmada mevcut yasanın Türkiye'nin çevreyle ilgili yükünü kaldırabilecek gücünün kalmadığını ve değişikliğin bu yüzden fevkalade önemli olduğunu kaydetti.

Yasanın amaç maddesinde 'Bu kanunun amacı, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda korunmasını sağlamaktır' şeklinde değiştirildiğini hatırlatan Pepe, bu değişikliğin '1. Atıkları kaynağında azalt ve 2. topla-taşı-yok et' sloganlarıyla formüle edilebileceğini belirtti.

Tasarı, çevre konusunda AB uyumu çerçevesinde önemli yenilikler getirirken arıtma tesislerini sanayi tesisleri ve belediyelerin bu tesisleri kurmaları için bir uygulama takvimi de belirliyor. Belediyelerde bu süre nüfusa göre belirlenirken organize sanayi bölgelerinde iki yıl, diğer sanayi tesisleri ve atık su üreten her türlü tesiste ise 18 ay olarak uygulanacak.

Tasarıyla çevreyle ilgili idari para cezası verme yetkisi mülki amirlerin inisiyatifinden çıkarılarak Çevre ve Orman Bakanlığı ile denetim yetkisini verebileceği kurumlara verilirken, para cezalarının miktarları yeniden belirleniyor. Diğer yandan, haksız rekabetin önlenmesi amacıyla çevreyi koruyan tesislere ekonomik teşvikler getiriliyor ve arıtma tesislerinde kullanılan enerji bedelinde yüzde 50 indirim getiriliyor. Tasarıya göre daha önce Çevresel Etki Yönetmeliği hükümlerine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren altı ay içinde bu yükümlülüklerini yerine getirmedikleri takdirde faaliyetleri bakanlıkça durdurulacak. Tasarıyla ayrıca çevre açısından tehlikeli sanayi tesislerinin deprem riski yüksek bölgelerde olması halinde sigorta zorunluluğu getiriliyor

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber