Kurbanlıkları satan da, alan da şikayetçi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Kasım 2010 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hüseyin ÖZBALI

KURBAN bayramına sayılı günler kalırken Türkiye'nin birçok bölgesinden getirilen kurbanlık hayvanlar alıcı bekliyor. Besiciler yem fiyatlarındaki artıştan şikayetçi olurken, alcılar ise kurbanlık fiyatlarının yüksekliğinden yakındı.

Ankara'nın Mamak ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesi'nde kurulan kurbanlık satış merkezine Kars, Erzurum, Yozgat, Çorum, Tokat, Çorum, Sivas, Kırıkkale ve Çankırı'dan kurbanlık büyükbaş hayvan getiren besiciler, kurdukları çadırlarda kurbanlıklarını satışa çıkardı. Geçen yıllara göre satışların durgunluğundan yakınan besiciler işçilik ve yem maliyetlerinin yükselişinden yakınırken, kurbanlık hayvan alıcıları ise geçen yıla göre fiyatların yüzde 50 arttığını belirtti

Ortaköy hayvan satış merkezinde 2 bin TL ile 5 bin 500 TL arasında satılan kurbanlık büyükbaş hayvanlar, dar gelirli vatandaşlar için artık seyirlik haline geldi. Zaman zaman sıkı pazarlığın yaşandığı satış merkezlerinde alıcıların verdikleri fiyata kızan bazı besicilerin tepki göstermeleri dikkat çekti.

Yozgat'ın Sorgun İlçesi'nde çocukluğundan itibaren ailece besicilik yaptığını belirten Kazım Olkun (32), ?Satış için 30 büyükbaş hayvan getirdim. 4 gündür buradayım, sadece 2 tosun satabildim. 4 bin 500 ile 5 bin 500 TL arasında olan elimdeki hayvanları inşallah bayrama kadar satarım. Geçtiğimiz yıllara göre alımlar yüzde 50 düşük. Dar gelirli vatandaşlar yanımıza bile yaklaşamıyor? dedi.

?KANTAR OLSA KİLOYLA SATARDIK'

Yozgat'tan geldiğini belirten besici Bayram Doğan (51) da, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'in canlı hayvanın kilosunun 12 TL'den satılacağı konusunda açıklama yaptığını belirtirken, ?Çok sayıda kurban alıcısı kilo ile satın almak istiyor. Belediyeler hayvan satış merkezlerine kantar koysaydı, kilo ile satın almak isteyen vatandaş da satış yapan besici de gönül rahatlığı içinde alışveriş yapardı. Vatandaşa bu hayvan 400 kilogram gelir diyorsun inanmıyor. Bu durumda saatlerce pazarlık yaparak dakikalarca el sıkışmak zorunda kalıyoruz? diye konuştu.

?NAKİT KREDİ YERİNE HAYVAN VERİLSİN'

Sivas'tan gelen Fahri Olgun (58) ise, 10 yıldır besicilikle uğraştığını belirtirken, hayvan yetiştiricilerinin zor günler yaşadığını dile getirdi. Olgun şunları söyledi:

?Devlet, krediyi gerçek besicilik yapanlara versin. Büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlar köylerime gelip, derme çatma ahırları göstererek bu kredileri aldıktan sonra başka alanlarda kullanıyor. Oysa besicilk yapan vatandaşlara nakit kredi değil de bakabilecekleri kadar hayvan versin. Verilen hayvanları sürekli kontrol ederek belli bir süre içerisinde aldıkları kredi geri dönsün. Zor güner yaşayan kırmızı et sektörü ancak bu şekilde gelişme sağlar. Besicilk yapmadığı halde hayvancılık kredisi kullananlar da aradan çıkar.?

KASAP DA BEKLİYOR

Bölgede kasaplık yapan Cengiz Çelebi ise vatandaşların kurbanlıklarını mutlaka sertifikalı kasaplara kestirmelerini isterken, ?Vatandaşın kurbanlarını kesip, derisini yüzdükten sonra 4 parçaya ayırarak teslim ediyoruz. Büyükbaş hayvan için 150 lira, küçükbaş hayvan için ise 100 lira alıyoruz? dedi.

Ortaköy kurban satış merkezinde Ankara Üniversitesi Hayvan Sağlık Kontrol Merkezi, Mamak Müftüğü, Mamak Zabıtası sürekli görev yapıyor. Ak Parti Mamak İlçe Teşkilatı, Elmadağ İlçesi yakınlarında bulunan Ortaköy Hayvan satış yerine yarım saatte bir Mamak ilçesinden servis sağlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber