Adlı Tıp, hâkimi isyan ettirdi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Kasım 2010 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali EYCE

İzmir'de, cinsel istismar davasında, mağdur genç kızın ruh haline ilişkin raporun Adli Tıp'tan bir türlü gelmemesi üzerine duruşmayı 21 kez erteleyen hâkim, Adalet Bakanlığı'na şikâyet dilekçesi yazdı

İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Hâkim Erhan Atlı, yaklaşık 2 yıldır beklenen raporu 'bir imza eksikliği' yüzünden göndermeyen Adli Tıp Kurumu'nu, Adalet Bakanlığı'na yazdığı dilekçe ile şikâyet etti. İzmir'de, 2008'de meydana gelen olayda; o tarihte 16 yaşında olan S.A., sanık U.Ö.'nün cinsel istismarına uğradı. Olayın ortaya çıkması üzerine U.Ö. tutuklandı. Savcılık, sanık U.Ö.'nün, 'mağdur S.A.'ya birden fazla kez cinsel istismarda bulunduğu' iddiasıyla 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Dava İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Mağdurenin suçlamalarını tanıklar da doğruladı. Sanık ise, S.A.'nın rızasıyla cinsel ilişkiye girdiklerini öne sürdü. Mahkeme, mağdurenin ruh halinin olaydan etkilenip, etkilenmediğinin belirlenmesi amacıyla dosyayı 2 yılı aşkın süre önce İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderdi. Fakat talep edilen rapor gelmeyince mahkeme heyeti, tam 21 duruşmayı ertelemek zorunda kaldı. Mahkeme başkanı hâkim Erhan Atlı da en sonunda gelmeyen rapor ve bitmeyen dava yüzünden isyan etti.

İMZA EKSİKLİĞİ

Son duruşma sonrası Adalet Bakanlığı'na dilekçe yazarak, adaletin gecikmesine yol açan ve özellikle ağır ceza mahkemelerinde davaların birikmesine sebep olan bu duruma karşı önlem alınması gerektiğini anlattı. Bakanlığa yazdığı dilekçenin bir suretini 2 yılı aşkın süredir raporu ve dava dosyasını göndermeyen İstanbul Adli Tıp Kurumu'na da iletti. Hâkim Atlı, dilekçesinde, dosyanın aslının dahi Adli Tıp'ta olduğunu, raporun imza eksikliği nedeniyle beklediğini kaydetti.

'BENZER DAVALAR VAR'

Hâkim Atlı dilekçesinde şu tespitlere yer verdi: "Buna benzer bir çok davada, dosyalar Adli Tıp'ta beklediği için karar verilememektedir. Anayasamızda, 'Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması yargının görevidir' deniyor. Ancak Adli Tıp Kurumu'dan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde makul sayılmayacak süreler içerisinde rapor alınamıyor. Bu durum, adil yargılama hakkının ihlali olarak değerlendirilmekte, ülke aleyhine kararlar çıkmasına sebebiyet vermektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber