'Ordu ile AKP karşı karşıya' iddiası

Haber Giriş : 17 Mart 2005 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Ordu ile AKP karşı karşıya' iddiası

'AKP oldukça muhafazakar bir parti' yorumu yapan Uluslararası Stratejik Analiz ve Danışmanlık kuruluşu Oxford Analytica, iktidarın ordudan gelen uyarılar sonucu din eğitimi ve başörtüsü konusunda geri adım attığını iddia etti

Uluslararası Stratejik Analiz ve Danışmanlık kuruluşu Oxford Analytica'nın Türkiye konusunda yayımladığı bir analizde, tartışmalı iddialar yer aldı.

Ordu içinde birçok subayın ?AKP'nin uzun vadeli İslamcı bir gündemi bulunduğu? düşüncesinde olduğu savunulan analizde, askerlerle AKP?nin karşı karşıya gelme riskinin arttığı iddia edildi.

?Fikirlerden ödün'

?Türkiye'deki Siviller ile Ordunun Arasındaki İlişkilere Genel Bir Bakış? başlığı altında yayımlanan analizde, hem ordunun, hem de AKP Hükümeti'nin, ?Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlama tarihini alma umutlarını söndürme korkusuyla, aralık ayındaki AB Zirvesi öncesinde karşı karşıya gelmekten kaçınmayı tercih ettiği? belirtildi.

Ancak, tarihin alınmasıyla birlikte, AKP ve ordu içerisindeki, ?fikirlerinden ödün vermeyen kişiler' üzerindeki baskıların ortadan kalktığı vurgulandı.

Analizde, AKP İktidarı'nın ilk iki yılında 2001 ekonomik krizinin etkilerini ortadan kaldırmaya ve AB'den müzakere tarihi almaya odaklandığı belirtildi.

Hükümetin, başörtüsü ve dini eğitim üzerindeki kısıtlamaları hafifletmeye yönelik geçici girişimlerde bulunduğunun ifade edildiği analizde, ordudan gelen uyarılar sonucu oluşabilecek ciddi bir karşıtlığın, daha büyük hedefleri tehlikeye sokabileceği korkusuyla geri adım atıldığı öne sürüldü.

Analizde, Orgeneral Hilmi Özkök'ün, Ağustos 2002'de Genelkurmay Başkanı olmasından bu yana, AKP Hükümeti'yle ilişkilerinde daha kesin davranması konusunda, ordu içerisinden yoğun bir baskı altında olduğu öne sürülürken, subayların çoğunun hâlâ, AKP'nin uzun vadeli İslamcı bir gündemi bulunduğu şüphesini de taşıdığı savunuldu.

AKP'nin, ordunun siyasi nüfuzunu azaltmayı hedeflediği belirtilen analizde, ?AKP, ekonomik dengeyi garanti edip, yabancı yatırımlar aracılığıyla refah seviyesini artıracak ve ordunun siyasi nüfuzunu azaltacak. Böylece Genelkurmay, Başbakanlık yerine Savunma Bakanlığı'na bağlanabilecek? denildi.

?AKP, huzursuz'

Analizde, Erdoğan'ın AKP içinde büyüyen bir huzursuzlukla yüz yüze olduğu da öne sürüldü.

Erdoğan'ın ?otokratik tarzı, etrafını güvendiği küçük bir danışman ekibiyle çevirmeyi yeğlemesi ve orduyla karşı karşıya gelmekteki artan isteksizliğinin? kızgınlık yarattığı vurgulandı. Analizde şu ifadeler dikkat çekti:

?Bir avuç, hayal kırıklığına uğramış liberali kendine çekmiş olsa da, AKP oldukça muhafazakâr bir parti olarak kaldı. Üyelerinin, başörtüsü yasağı nedeniyle memuru olması, kamu hizmetlerinde çalışması veya üniversite eğitimi alması engellenen kadın akrabaları var. Erdoğan bu konuları ele almayı geciktirirse AKP içerisindekilerin sabırlarının azalması olasıdır.?

Sevil Küçükkoşum-H.O.Tercüman

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber