Trafik ve park cezaları da kapsamda

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Kasım 2010 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getiren tasarıyla birlikte milyonlarca kişinin borcuna indirim gelecek. Dilenciden nara atana kadar birçok kişiye verilen para cezaları da yeniden yapılandırılacak

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırması olarak nitelendiren vergi ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getiren düzenleme ile milyonlarca kişinin borcu silinecek. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan taslakta yer alan 120 liranın altındaki borçların silinmesine ilişkin düzenleme, vergi ve prim alacaklarının dışında, Kabahatler Kanunu'nda yer alan bir çok para cezasını da kapsayacak.

MİLYONLARI İLGİLENDİRİYOR

Düzenleme ile dilencilerden, trafik cezalarına kadar bir çok para cezası silinecek. Söz konusu düzenleme çerçevesinde silinecek alacakların tutarının henüz netleşmediği kaydedildi. Bayram tatilinin ardından bu konuda yeni bir çalışma yapılacak. Silinecek borçlar tek tek belirlenecek. Maliye Bakanlığı kaynakları, silinmesi öngörülen borçların milyonlarca vatandaşı ilgilendirdiğini kaydettiler. Buna göre, doğumun ve ölümün geç bildirilmesi, sokağın kirletilmesi gibi cezaların 120 liranın altında kaldığı kaydedildi. Yine dilencilere verilen para cezasının, kaldırımların işgali nedeniyle esnafa kesilen para cezalarının da silinecek alacaklar kapsamına girdiği vurgulandı. Taslağın aynen yasalaşması halinde silinecek olan borçlar arasında, ruhsatlı silahların görünür şekilde taşınması, nara atanlara verilen para cezaları da var.

Park yasağı da kapsamda

Kapsama, park yasağını uymama, emniyet kemeri takmama gibi trafik suçlarına verilen cezalar da giriyor. Örneğin 2009 yılında, 62 liralık park yasağına ihlal cezası alan sürücünün cezası silinecek. Yine, 120 liranın altında kalan mahkeme harçları da, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte ortadan kalkacak.

Posta masrafını aşan vergiler silinecek

Kamuoyunda son dönemde sık sık gündeme gelen, 5-10 liralık vergi alacakları için haciz uygulandığına ilişkin eleştiriler de bu düzenleme ile sona erecek. Yapılacak silme operasyonundan, posta parasını bile karşılamayan vergi alacakları, Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları otomatik olarak sistemden çıkarılacak. Böylece mükellefler, küçük alacaklar için zor durumda kalmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber