Yersiz ödenen tutarın tazmininde, muhasebe yetkilisi mi, yoksa gerçekleştirme görevlisi mi sorumludur?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Kasım 2010 23:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAYIŞTAY TEMYİZ KURULU KARARI

Tarih : 30.03.2010
No : 31288

2- 284 sayılı ilamın 16. maddesi ile; ??????. Üniversitesi Tıp Fakültesi Döner Sermaye İşletmesine ödenen tedavi giderinin fazla hesaplandığı gerekçesiyle, ?????.- YTL'ye tazmin hükmü verilmiştir.

Dilekçi dilekçesinde; ?????? Üniversitesi Tıp Fakültesi Döner Sermaye İşletmesine yersiz olarak ödendiği belirtilen tutarın, Tıp Fakültesinin tahakkuk ettirdiği faturanın fazla tahakkuk ettirilmesinden kaynaklandığının tespit edildiğini, ödeme yapılması için gelen sağlık ödemelerine ilişkin belgelerin, kendi saymanlıkları tarafından incelendikten sonra kendi İdarelerince tahakkuk işlemi yapıldığını, sonrasında ise, ödemeye yetkili merci olan muhasebe yetkililerinin uzmanlık alanlarına giren husus olduğu için ödeme evraklarının Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğlerinde belirtilen hususlara uygunluğunun incelenerek ödeme yapıldığını, bu nedenle söz konusu fazla ödemenin hatalı hesaplanmasında ve ödenmesinde kendisinin herhangi bir kusurunun olmadığını, belirtmiştir.

Dilekçi fazla ödemenin, Tıp Fakültesi Döner Sermaye İşletmesinin fazla fatura tahakkuk ettirmesinden kaynaklandığını, bu faturaları kontrol etmenin de muhasebe yetkilisinin görevi olduğunu belirterek, kendisinin fazla ödemeden sorumlu tutulamayacağını iddia etmektedir. Gerçekleştirme görevlilerinin sorumluluğu 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi Ve Kontrol Kanunu 33. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre gerçekleştirme görevlisi; harcama talimatından ödeme belgesinin düzenlenmesine kadar konuyla ilgili belgeleri bir araya getirerek ödeme emrine bağlamak ve gider evrakını tekemmül ettirmekle görevlidir. Bu kapsamda hastane faturasının incelenmesi de onun görevidir. Muhasebe yetkilisinin sorumluluğunun düzenlendiği 61. maddesine göre; yetkililerin imzasını, ödeme belgelerinin tamam olup olmadığını, maddi hata bulunup bulunmadığını ve hak sahibinin kimlik bilgilerini kontrol etmekle sorumludur. İlamın konusu; Tedavi Yardımına İlişkin Bütçe Uygulama Talimatı uyarınca, aynı seansta birden fazla ameliyat yapılması halinde üst gruptaki ameliyatın tam, diğerinin yarı fiyatla ödenmesi gerekirken, ikisinin de tam fiyattan ödenmesidir. İlamda maddi hata söz konusu olmayıp, mevzuata aykırılık bulunmaktadır. Bunların incelenmesi, muhasebe yetkilisine değil gerçekleştirme görevlisine aittir.

Açıklanan nedenlerle dilekçinin yerinde olmayan sorumluluk itirazının REDDİNE,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber