Kredi kartı borçları da af kapsamına girecek mi?

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 26 Kasım 2010 15:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

1 milyondan fazla kişinin cevabını merak ettiği soruyu AK Parti kurmaylarına sorduk

BEGÜM ÇELİKKOL

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, vatandaş tarafından merakla beklenen kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin paketi açıkladı. Kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin bu paket tartışıladursun pek çok kişi gözlerini kredi kartları borçlarına çevirdi. Kredi kartı borçlarının da yeniden yapılandırılacağı iddiaları pek çok kişiye umut kaynağı oldu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan kredi kartlarının bu tasarıda olmayacağını belirterek, kredi kartları ile ilgili bir yasanın geçen yıl çıktığını anımsattı. Ali Babacan, ''Bankalar kendi aralarında ortak bir zemin yakalayamadığı için o yasal düzenleme yapılmıştı. Bankalar, yasal düzenlemenin süresi bittikten sonra dahi onu aynen uygulamaya devam ettiler. Şu anda bankaların benzer bir uygulama yapmasının önünde hiç bir engel yok'' dedi.

TARİH VERİLMESİ SPEKÜLASYON

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Gedikli, borçlarda yeniden yapılandırma konusunda kredi kartlarının da gündeme geldiğini belirtirken şunlası söyledi: "Bu taleplerin değerlendirilmesi, incelenmesi gerekiyor. İlla yapılacak anlamında söylemiyorum. Veriler toparlanır ve ona göre karar alınır. Biz sadece kamu borçlarını yapılandırıyoruz, kredi kartlarıyla ilgili konular hukuk içinde ilerleyen konulardır."

HABERTURK.COM Ekonomi Servisi'nin sorularını yanıtlayan Gedikli, "Kredi kartı borçlularına ilişkin bir düzenlemeye ihtiyaç var mı, yok mu bankalardan gelecek bilgilere göre değerlendirilebilir. Ama kredi kartı borçlularında, alacaklarında anormal bir artış görünmüyor. Borçlar belirli düzeyde seyrediyor. Borçların yapılandırılması konusunda tasarıda bir düzenleme yok. Mart 2011'de kredi kartı borçlularına yeniden yapılandırma olacak şeklinde haberler gündeme geliyor ama bunlar spekülatif şeyler. Böyle bir tarih yok" dedi.

"BELKİ DEVLET BANKALARIYLA BÖYLE BİR ÇALIŞMA OLABİLİR"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi ise, "Kredi kartı borçları konusunda devletin yapacağı birşey yok. Bu bankalar ve kişiler arasında olan bir sorun. Eğer devletle ilgili olsaydı, devletin bütün kredi kartı borçlarını üstlenmesi gerekiyordu. Böyle birşey de olmayacağına göre bu konu tasarıda olmaz. Ancak sicil affıyla ilgili olarak geçen yıl bir çalışma olmuştu. Birçok vekil de bunun üzerinde durdu. Ama bankaların böyle bir çalışma yapması olumlu olur. Çünkü borcunu zamanında ödememiş kişilerin borçlarının silinmesi birşey ifade etmiyor. Bankalar bu durumda esnafa yine kredi vermiyor. Belki bu borç yapılandırması, devlet bankalarıyla kişiler arasında olabilir. Bu görüşülebilir. Esnaf da haklı. Borç sicili var. Borcunu ödeyememiş ama düzgün çalışmış esnafın kredi alıp işini genişletebilmesi gerekiyor. Bu kişiler bankaya gittiğinde sabıkadan dolayı kredi alamıyor. Ve bu kişiler zor durumda kalıyor" dedi.

HABERTURK.COM Ekonomi Servisi'ne konuşan Yemişçi, kredi kartı borçlarında da yapılandırma olması gerektiğini belirtirken, "Bankalar bunu görüşmeli. Bizim yasamızdan örnmek alıp bir taslak çıkarırlarsa vatandaşlar için yeni bir sayfa açılmış olur. Sicile girenlerin de bankalar tarafından yapılandırılmasını biz de isteriz.

"KREDİ KARTI BORÇLARI YAPILANDIRILIRSA EKONOMİ CANLANIR"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de HABERTURK.COM Ekonomi Servisi'ne verdiği demeçte, "6 Aralık'ta Bankalar Birliği işe görüşme yapacağım ve bu konuyu onlara sunacağım. Onların da bu konuyla ilgili çalışmaları var. 2 milyon kredi kartı mağduru mevcut. Kredi kartı borçlarının yapılandırılması ekonomik canlılığı sağlarken, 30 milyar dolarlık bir tahsilatı ekonomiye döndürecek. Zaten bu af değil, yapılandırma. Eminim ki herkes elini taşın altına koyacak. 2 milyon müşteri portföyü çok önemli. Bankalara dönüş sağlanacak, insanlar borçluıluk psikolojisinden kurtulacak. Ayaklardan birisi eksik olmamalı. Kamu alacaklarında olduğu gibi bunun için de gayret sarf edilecek. Birşeye ne kadar olumlu bakarsak sonucu o kadar olumlu olur. Onun için ben ümitliyim" şeklinde konuştu.

Palandöken, kendisine 8 bin civarında kredi kartı borçlusundan mail geldiğini sözlerine eklerken, "Hepsi 'kredi kartı borcu elektrik, su faturasından daha önemli. Eşimden, annemden, ablamdan gizli kredi kartı borcu yaptım, ne olur kurtarın' diyorlar. Çoğu kişi evlerine haciz gelecek diye diken üstünde oturuyor. Bu mailleri de yetkililerle paylaşacağım, siz de okusanız inanın böyle düşünürsünüz" diye konuştu.

"5 MİLYONA YAKIN BORÇLU VAR, TASLAĞA DAHİL EDİLMELİLER"

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, "Borç yapılandırılmasına, kredi kartı borçları da mutlaka dahil edilmelidir. İcraya düşmemek adına bugüne kadar asgari ödeme ile borcunu öteleyen yaklaşık beş milyona yakın kredi kartı borçlusunun da taslağa dahil edilmesini istiyoruz. Bu, aynı zamanda tüm tüketicilerin de acil beklentisidir" dedi.

"BDDK'nın Mayıs 2010 verilerine göre tüketicinin bankalara olan toplam borcu 150 milyar liraya ulaşmıştır. Bunun 39 milyar 720 milyon lirası kredi kartı borcudur. Bu tutarın 18 milyar lirası taksite bağlanmış kredilerden oluşmaktadır. Bu duruma göre tüketici yaşamını ancak taksitle sürdürebilmektedir. Kredi kartı, doğuracağı kamusal yarar da göz önüne alınarak borç yapılandırılması kapsamına girmelidir" diyen Yılmaz şöyle devam etti: "Artık kredi kartı harcamalarının kayıt dışılığı önleme başta olmak üzere, ekonomiye ve istihdama katkısı herkes tarafından bilinmektedir. Daha önce, 2003, 2006 ve 2009 yıllarında kredi kartı borçları ile ilgili yapılan düzenlemeler, uygulamadaki aksaklılıklar nedeniyle bekleneni verememiş akti ve gecikme faizinin yüksekliği nedeniyle borç çığ gibi büyümeye devam etmiştir."

MERKEZ BANKASI: TOPLAM BORÇLU SAYISI 1 MİLYON 500

Merkez Bankası'nın verilerine göre kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı 2010 Mart ayında yüzde 12,6 artarak 70 bin 944'e çıktı. Bir kişinin tüm yıllar içinde bir kez sayılması durumuna göre, 2005 yılından bu yana ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 1 milyon 918 bin 97 oldu. Bu kişilerin 641 bin 445'i ferdi kredi borcunu, 1 milyon 276 bin 652'si de kredi kartları borcunu ödemeyenler oluşturdu.

Bir kişinin yıl içinde bir kez sayılması durumuna göre, 2005 yılından bu yana ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 2 milyon 104 bin 791 olarak belirlendi. Bu kişilerin 686 bin 159'u ferdi kredi borcunu, 1 milyon 418 bin 632'si de kredi kartları borcunu ödemeyenlerden oluşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber