Atalay: Ne mücadelesi, emrimdeki bir bürokratla ilgili kararı uyguladım

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Kasım 2010 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Gül ve İçişleri Bakanı Atalay, İsviçre'deki temasları sırasında Türk gazetecilerle gündemi değerlendirdi. Atalay, 3 generalin açığa alınmasıyla ilgili olarak hükümetle asker arasında mücadele yaşandığı yorumlarını reddetti. Bakan, emrindeki bürokratla ilgili bir karar aldığını belirterek, "Emrinizdeki bürokratla ne mücadelesiymiş bu?" tepkisini gösterdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Balyoz sanığı generaller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile amiral Abdullah Gavremoğlu'nun açığa alınmasıyla ilgili ilginç değerlendirmeler yaptı. Resmî bir ziyaret için İsviçre'de bulunan Gül ve Atalay, İsviçre'nin Zürih kentinde, 'Economiesuisse' tarafından düzenlenen üst düzeyli işadamları yuvarlak masa toplantısının ardından düzenlenen resepsiyonda Türk basın mensuplarıyla sohbet etti. Gündem, açığa alınan askerlerin durumuydu. İçişleri Bakanı, "Hükümetle asker arasında mücadele yaşanıyor." şeklindeki yorumlara tepki göstererek, "Emrimizdeki bürokrasi ile ilgili bir kararı uyguladım. Emrinizdeki bürokratla ne mücadelesiymiş bu?" ifadelerini kullandı. Bakan, bunun idareyle ilgili bir tasarruf olduğundan bahsederken, "Türkiye böyle normalleşecek. YAŞ terfi veriyor, ama ben onaylamıyorum." diye konuştu.

3 EMNİYET MÜDÜR YARDIMCISINI AÇIĞA ALDIM, HERHANGİ BİR AÇIKLAMA YAPILMADI

Beşir Atalay, içişleri bakanı olarak 'açığa alma' yetkisini Emniyet Genel Müdürlüğü'nde uyguladığına ve bunu hiç kimsenin olağan dışı görmediğine dikkat çekti. Generallerle ilgili tasarrufu da bu şekilde görmek gerektiğini vurguladı. Atalay, "İdari yargıdan karar gelir, ona göre biz de karar veririz. Valiliklerle ilgili böyle çok sayıda açığa alma kararı uyguladım." şeklinde konuştu. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamayla ilgili olarak da çarpıcı bir hatırlatmada bulundu: "Ben Emniyet'te 3 genel müdür yardımcısını açığa aldım. Emniyet herhangi bir açıklama yapmadı."

Bakan Beşir Atalay, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM)'nin, 3 generalle ilgili 'yürütmeyi durdurma' kararının 2 ay içerisinde uygulanması gerektiğini hatırlattı ve "İki ay dolmadan ben açığa aldım." dedi. Türkiye'nin bu şekilde normalleşeceğini ama ilk olduğu için de bu kadar ilgi çektiğini ifade eden İçişleri Bakanı, "Basın olarak siz de bu normalleşmeye katkıda bulunmalısınız." diye seslendi. 3 generalin, terfi edemeyince 30 Ağustos'ta emekli olmaları gerektiğini savunan Atalay, "Peki askerle bu tartışma, gerilim nereye gidiyor?" sorusuna da, "Hukuk nereye götürürse oraya gidiyor. Hukuk hepimizi bağlar." cevabını verdi. İçişleri Bakanı, kararının arkasında durdu: "Açığa almalarda çok haklıyım. Orada çok hukukun içindeyim. Bunları aşacağız, bunların tartışılması iyi. Dersimi çok çalıştım. Yürüttüğüm işler, yürütmenin işleri. İlk olduğu için bu kadar tartışılıyor. Türkiye giderek normalleşecek."

GÜL: BU İŞ 30 AĞUSTOS'TA BİTMELİYDİ, EMEKLİ OLMALIYDILAR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, "Mahkemeler ne karar verir bilemeyiz. Ama esas olan şu ki, bu generallerin 30 Ağustos'ta ya terfi etmeleri ya emekli olmaları gerekirdi." değerlendirmesini yaptı. Yüksek Askerî Şûra (YAŞ)'nın bir karar aldığını ama siyasi otoritenin bunu onaylamadığını dile getiren Cumhurbaşkanı, "Bu durumda emekli olmaları gerekirdi. 30 Ağustos'ta bu işler, bu tartışma bitmeliydi. Bundan sonra şüphesiz hukuk ne derse o olacak." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber