10 yıllık 'kredi yasağı' kalktı belediyeler 2011'den itibaren yurtdışından borçlanabilecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Kasım 2010 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, 2011'den itibaren, belediyelerin yatırım ve kalkınma bankalarından borçlanmasının önünü açarken, nüfusu 10 binin altındaki belediyelerin acil ihtiyaçları ve altyapı yatırımları için 400 milyon TL ayırdı

2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda günler süren maratonunun ardından kabul edildi.

Görüşmelerde son dakikada verilen bir önergeyle, belediyelerin, çok taraflı yatırım ve kalkınma bankalarından borçlanmasının önü açıldı. Böylece, 10 yıldır yasak olan belediye borçlanmalarında ciddi bir esnemeye gidildi. 2001 krizi sürecinde, Kemal Derviş döneminde belediyelerin yurtdışından yaptığı borçlanmalara sınırlama getirilmişti. CHP'li vekiller, borçlanmayı kuralsız hale getireceği gerekçesiyle, yeni düzenlemeye karşı çıkarken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu borçlanmaya Hazine garantisi verilmeyeceğini belirtti. Şimşek, 'Bu, ticari bankalardan borçlanma değil. Kalkınma ve yatırım bankaları için sınırlı ölçüde kapı aralanıyor' dedi. Şimşek, konuya yönelik olarak Hazine ve DPT'nin de onayını aldıklarını belirtirken, 'Bu düzenleme, en azından birtakım altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesine yardımcı olacak' dedi.

400 milyon liralık kaynak

BÜTÇEYLE, belediyeler için 400 milyon TL'lik kaynak ayrılırken, Bakan Şimşek, belediyelerin gelirlerinin maaşlarını bile ödemeye yetmediğini belirterek, 'Nüfusu 10 binin altında olan belediyelerin en azından acil olan altyapı yatırımlarını gidermesi için 400 milyon TL koyduk. Bu konuda çok sorun var. Önceki yıllarda bütçe dengeleri çok sıkışıktı veremiyordu, şimdi bütçe rahatladı. Pek çok belediyede imkansızlıklar nedeniyle hiçbir iş yapılamıyor' diye

konuştu.

Cemevi tartışması

CHP, görüşmelerde cemevlerinin bakım ve onarımı için 50 milyon TL'lik kaynak ayrılmasını isterken, hükümet bu önergeyi reddetti. Buna tepki gösteren CHP'li Mustafa Özyürek, 'Cami bakımı için destek veriyorsunuz, cem evlerinde yan çiziyorsunuz. Vergi veren insanlara eşit muamele yapın' dedi.

Memur için % 10+10 zamma ret

GÖRÜŞMELER sırasında muhalefet, memur maaşlarının 2011'de yüzde 10-10 artırılması için önerge verirken, hükümet bunu reddetti. Şimşek, 'AB'de bırakın artırmayı, maaşlar düşürülecek. İrlanda da yüzde 15 düşürülmüş olacak. Türkiye bu alanda çok iyi konumda' dedi.

Deniz ÇİÇEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber