Bürokrasi hükümetin icraatını engelliyor

Haber Giriş : 20 Mart 2005 04:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MetroPOLL araştırmasına göre, halk hayatından memnun ve gelecekten ümitli. Hükümeti ekonomi, AB ve Kıbrıs politikaları ile yolsuzlukla mücadelede başarılı bulan halk, 'bürokrasinin hükümeti engellediği' görüşünde.

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından gerçekleştirilen "Türkiye Gündemi" araştırmasına göre, halk genel olarak hayatından memnun ve gelecekten ümitli. Hükümeti de özellikle ekonomi politikası, enflasyonla ve yolsuzlukla mücadele ile AB ve Kıbrıs sürecinde başarılı bulan halk, gelir dağılımının düzeltilemediği ve işsizliğin önlenemediğini de vurguluyor. Araştırmadan, "bürokrasinin hükümetin icraatını engellediği" sonucu da çıktı.

7-10 Şubat arasında Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon'da 2922 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen araştırmada, toplumun hayattan memnuniyeti, hükümetin ve devlet kurumlarının performansı, siyasi partilerin durumu, Irak ve Irak seçimleri ile Türkiye'nin öncelikli sorunlarına ilişkin sorular soruldu.

Memnunuz, ümidimiz var

Prof. Dr. Özer Sencar yönetiminde yapılan araştırmada, "Hayatınızdan memnun musunuz" sorusuna, araştırmaya katılanların yüzde 61.1'i "memnunum" cevabını verirken, yüzde 23.8'i "pek memnun değilim", yüzde 14.5'i de "hiç memnun değilim" dedi. Bu durumda memnun olmayanların toplamı yüzde 38.3'e ulaşıyor.

Ancak araştırmaya katılanların yüzde 46.3'ü "yıl içinde durumunun iyi olmasını beklediğini", yüzde 32.7'si de "değişiklik beklemediğini" söylerken, "kötüye gideceğini" belirtenlerin oranı ise yüzde 13.3 oldu.

Hükümetin başarılı olduğu alanlar

Araştırmaya göre, halkın yüzde 58.2'si hükümeti başarılı buluyor. Bu orana göre Hükümete halk desteği, seçmen desteğinden daha fazla. Ocak ayında hükümeti başarısız bulanların oranı ise yüzde 18.2. Halkın yüzde 64.8'i ekonomi politikasında, yüzde 63.3'ü enflasyonla mücadelede, yüzde 57'si yolsuzlukla mücadelede hükümeti başarılı bulduklarını ifade ediyorlar. Ankete katılanların yüzde 64'ü de, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesini olumlu karşıladı.

Araştırmaya katılanların yüzde 63.3'ü AB'den tarih alma ve müzakerelere başlanacak olması konusunda hükümeti başarılı bulurken, başarısız bulanların oranı ise yüzde 22.4'te kaldı. Hükümetin Kıbrıs politikasına da yüzde 40.8 destek çıkarken, araştırmaya katılanların yüzde 38.5'i Kıbrıs politikasını desteklemediğini belirtti.

Bürokrasi hükümete engel çıkarıyor

Araştırmaya katılanlar, "bürokrasinin hükümeti engellediğini" de vurguladılar. Bürokrasinin hükümetin icraatını engelleyici bir rol oynadığına inananların oranı yüzde 42.7 olurken, "engellemiyor" diyenler yüzde 27, "fikrim yok" diyenler ise yüzde 30.3 olarak belirlendi.

Araştırmaya katılanların yüzde 70'i ise başta belediye yasası olmak üzere çıkarılan yasalar hakkında "yeterince bilgilendirilmediğini" söyledi.

Hükümet yoksulluğu azaltamadı

Araştırmada, hükümetin başarısız olduğu en önemli alan "yoksulluğun azaltılması" olarak belirlendi. Araştırmaya katılanların yüzde 50.4'ü "hükümet gelir dağılımındaki adaletsizliği ortadan kaldıramadı" derken, yüzde 47.1'i "hükümet yoksulluğu azaltamadı", yüzde 45.3'ü de "hükümet Irak politikasında başarılı bir performans gösteremedi" görüşünde. Ankete katılanlar ayrıca, SEKA'nın kapatılmasını da onaylamadı.

Öncelikli sorun değişmedi: İşsizlik

Araştırmada, yoksullukla mücadeledeki başarı değerlendirmesine paralel olarak, halkın "en önemli sorun" sıralamasında "işsizlik" yüzde 29.8 ile ilk sırayı aldı. En önemli sorunun "hayat pahalılığı" olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 13.2, "gelir dağılımındaki adaletsizlik" diyenlerin oranı yüzde 12.9, "rüşvet ve yolsuzluk" diyenlerin oranı yüzde 12.2, "sağlık sistemi" diyenlerin oranı ise yüzde 10.6 oldu.

Güvenlik güçleri ve TBMM başarılı

Araştırmada ayrıca, halkın gözünde devlet kurumları arasında en yüksek performansa sahip olan kurumlar içinde ilk sırayı yüzde 85.1 ile Türk Silahlı Kuvvetleri, yüzde 83.7 ile jandarma, yüzde 62.7 ile polis teşkilatı aldı. Araştırmaya katılanların yüzde 59.8'i TBMM'yi, yüzde 54.3'ü valilikleri, yüzde 48.7'si ise kaymakamlıkları başarılı bulduklarını belirttiler. Mahkemeleri başarılı bulanların oranı yüzde 41.6, başarısız bulanların oranı ise yüzde 38.5 oldu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber