SBS bunalımı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 04 Aralık 2010 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yap-boza dönen 7''nci sınıf SBS sınavı, 1 milyon öğrencinin ruh halini olumsuz etkiledi

Meltem GÜNAY / VATAN İSTİHBARAT

Pedagoglar, ?Çocuklar için düzen ve güven önemli. Bu durum onları sarstı. Ailelerden özür dilenmeli ve sınav tarihi de biraz ileriye alınmalı? görüşünde.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın itirazıyla Danıştay tarafından iptal edilen SBS'nin üzerindeki yasak kalktı. Ancak sadece bu yıl yapılacak sınav, ortaöğretim sistemine geçişte yaşanan kaosu gözler önüne serdi. Yıllardan beri tutturulamayan sistem tam dört kez değişikliğe uğradı. En son değişiklik 3 Mayıs 2009 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı'na atanan Nimet Çubukçu'nun SBS'nin olumsuz yönlerinin olduğunu belirterek 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırıldığını açıklamasıyla gerçekleşti. Bir öğrenci velisinin Danıştay'a dava açmasının ardından, mahkeme 3 Kasım'da sınavı eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Ancak MEB'in itirazıyla geri adım atıldı ve böylece 7.sınıflar için SBS son kez yapılacak...

?Ailelerden özür dilensin'

- Pedagog Dr. Melda Alantar

?Eğitim hayatında öğrenciler için düzen ve istikrar çok önemli. Sınavların belli bir düzene bağlı olması ve tarihlerinin önceden belli olması gerekir. Yapılıp yapılmayacağı ile ilgili değişiklikler, çocukların eğitime, eğitmenlere ve yetişkinlere karşı güvensizlik duymalarına neden olur. Eğitim hayatındaki kararların daha uzun vadeli alınması gerek. Bu süreçte çocukların psikolojileri de göz önünde bulundurulmalı. Tüm bu karmaşık durum, çocukların dünyayı yetişkinlerin gözüyle dünyayı görmesine neden oluyor. Bu da eğitim sistemi ve anne babalarına da güven duymamalarına neden olabilir. Uzun vadeli çalışamazlar. Çünkü dershaneye kaydediliyorlar, sonra sınav kaldırılıyor ve dershaneden alınıyorlar. Hazırlıklara ara veriyorlar. İşte bunlar onları sarsıyor. Ailelerin de kafası karışıyor. Çocuklarını dershaneye mi gönderecekler yoksa özel ders mi aldıracaklar, bunların planını hemen yapmalılar. Bence bu sıkıntıyı yaşatan yetkili kişiler de ailelerden özür dilemeli. Öte yandan sınav tarihini biraz ileri bir tarihe atabilirler. Çünkü geç kalındı.?

?Durmadan çalışmalıyız?

- Ömer Çakır

?SBS kalktığında çok sevindim. Sürekli olarak kaldırılıp getirilmesi açıkçası çok yoruyor beni. beni. Şimdi sene sonuna kadar hiç durmadan ders çalışmak zorundayız.?

?Motivasyon sıfır!?

- Sinem Altındiş

?Bu sene sınava resmen şartlanmıştık ama aniden kaldırıldı. Her an her şey değişiyor. Rahatsız oluyorum. Motivasyonumuz 12 yaşında sıfır!?

?Olmaz demiştim?

- Uğur Gözüşirin

?Sınav iptal edildikten sonra artık getirmezler demiştim ama yine yapılacak. Bu nedenle hemen ders çalışmaya başladık.?

?Bir aylık kayıp'

- Aylin Adlin, Uğur dershanesi Rehberlik Öğretmeni

?Ağustos ayından beri çocuklar çalışmaya başlamıştı. Ancak 3 Kasım'da sınav kaldırıldı. Bu nedenle ister istemez boşlamaya başladılar. Birçoğu kayıtlarını sildirmedi ama ekstra çalışmalar sona ermişti. 2 gün önce Danıştay'ın kararından sonra hızla tekrar çalışmaya başladılar. Bir aylık kaybımız da var ve müfredatı 8 ayda işlemek zorundayız.?

YILLAR İÇİNDE NASIL DEĞİŞTİ?

- 1997-1998 :Liselere Geçiş Sınavı (LGS) getirildi.

- 2005-2006 :LGS kalktı yerine Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) getirildi

- 2008-2009 :OKS kaldırıldı yerine 3 aşamalı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) getirildi

- 2010-2011 :3 aşamalı SBS'nin kaldırıldığı açıklandı ve yeniden OKS modeline dönüldü.

?Anne dershaneye

gitmem gerekiyor'

SBS'nin iptali için Danıştay'a dava açan ve bu kararı aldıran anne Sevinç Özer, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun verdiği yürütmenin iptali kararını değerlendirdi. Bu kararın açıklanmasının ardından oğlunun yıkıldığını anlatan anne Özer, ?Bugün okula bile gitmek istemedi. Bizi sorumlu tuttu. Arkadaşlarının bu olaylardan bizi sorumlu tutacağını düşündüğü için okula gitmek istemedi? dedi. Özer, ?Milyonlarca kişiyi ilgilendiren bu kararın olabildiğince hızlı bir şekilde 8. Daire'ye geri gönderilmesi gerekiyor. Mahkeme bizim talebimizi esastan inceleyecek ve buna göre karar verecek? yeni diyerek süreci anlattı.

Özer, çocuğunu dersaneye göndermediğini belirtirken ?Ama çocuğum bana artık dersaneye gitmem gerekiyor talebiyle geldi. Şu anda ders çalışmaya devam ediyor. Mesela futbol kursuna gitmek istiyordu ama bu sürede gidemeyecek. Süreç kesinleşene kadar ders çalışmaya devam edecek? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber