Minibüslere GPRS'li denetim geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Aralık 2010 21:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YASİN KILIÇ

Türkiye'nin referanduma kilitlendiği gün İstanbul TEM Otoyolu'ndan 13 kişinin ölümüne sebep olan minibüslerle ilgili radikal kararlar alınmaya devam ediyor.

Minibüslerdeki kiralama yöntemini yasaklayarak Esnaf Odaları Birliği'ne Büyükşehir Belediyesi de önemli bir proje ile destek verdi. İstanbul'da 137 hatta hizmet veren 6 bin 237 minibüs artık GPRS'le takip edilecek. Belediyede görevli mühendisler, hat ihlalinden aşırı yolcu taşımaya, hatalı sollamadan kural ihlaline kadar birçok eksikliği online izleyebilecek. Minibüslerin bağlı bulunduğu odalar ile yürütülecek sistem sayesinde hat ihlali yapan araca anında cezai işlem uygulanabilecek.

İstanbul'da toplu taşımacılık yapan minibüslerin olumsuz imajını düzeltmek amacıyla başlatılan projede araçların, hızı, güzergâhı, duraklama yaptığı yerler ve daha birçok bilgi takip edilecek. İlk etapta yaklaşık 50 minibüslük bir hatta denenecek çalışma, 2011 yılı içinde kent genelindeki 6 bin 237 minibüse takılacak. Sistem, aracın konumunun yanı sıra yakıt miktarı, kapı ve alarm konumu, araç içi sıcaklık gibi pek çok bilgiyi de aynı anda sunacak. Araç takip sistemi, internet üzerinden veya cep telefonları ile izlenebilecek. Acil durumlarda ana kumanda merkezi, araç sürücüsü ile sesli ya da kısa mesajla iletişim kurabilecek. GPRS'le takip projesi aynı zamanda şu özellikleri sunacak: Kontak kapandıktan sonra motorun çalışması online engellenebilecek. Hatalı sollama ve hız ihlali halinde merkezdeki yönetici, şoförü ikaz edebilecek. Araç içine konulan 'acil durum butonu' ile kayıtlı telefonlara durum bilgisi verilebilecek. 'Sürücü kimlik bilgisi' ile hangi tarih ve zamanda hangi şoförün aracı kullandığı belirlenebilecek. Çalışma saatleri de online takip edilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber