Akaryakıta gelen zam enflasyonu gaz'ladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2010 11:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası'nın Kasım Ayı Fiyat Gelişmelerine İlişkin Raporu'nda akaryakıt ve otogaza gelen zammın enerji grubu enflasyonunu yüzde 1,02 oranında yükselttiğine dikkat çekildi.

Kasım ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,03 oranında arttığı, yıllık enflasyonun 1,33 puan azalarak yüzde 7,29 olduğuna işaret edildi. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'ne de atıfta bulunulan raporda, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü düzeltme bu düşüşte temel belirleyici olduğu kaydedildi. Temel mal ve hizmet gruplarının fiyat artış eğiliminin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdürdüğü vurgulandı. Raporda, "Önümüzdeki aylarda enflasyonun düşmeye devam etmesi, temel (çekirdek) fiyat göstergelerinin yıllık artış oranının ise sınırlı artışlar göstermesi beklenmektedir." denildi.

Geçtiğimiz ay mal grubu fiyatları yüzde 0,08 oranında gerilerken, hizmet grubu fiyatları yüzde 0,35 oranında arttı. Böylece, yıllık enflasyon, mal grubunda yüzde 8,47'ye gerilerken, hizmet grubunda yüzde 3,98'e yükseldi.

Hizmet grubu yıllık enflasyonu kasım ayında sınırlı bir oranda yükseldi. Bu gelişmede, gıda ve akaryakıt fiyatlarına duyarlılığı yüksek olan yemek ve ulaştırma hizmetleri etkili oldu. Diğer hizmet kalemlerinin fiyatları son üç ayda olduğu gibi bu dönemde de sabit bir seyir izledi. Yemek ve ulaştırma hariç hizmet fiyatlarının yıllık artış oranı Kasım ayı itibarıyla yüzde 1,28 seviyesine ulaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber