Cumhurbaşkan'ını protesto etmek isteyen öğrencileri polis engelledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2010 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADANA'da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e 'demokratik taleplerini' içeren bir mektup vermek isteyen Çukurova Üniversitesi öğrencileri polis tarafından etten duvar örülerek engellendi. Polis olası bir protestoya karşı belediye otobüsleri ile barikat kurdu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Adana'na gezisinin ikinci gününde ziyaret ettiği Çukurova Üniversitesi yolu üzerindeki Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu önünde toplanan 30 kadar üniversite öğrencisi, Gül'e isteklerini içeren açık mektup vermek istedi. Ancak olay yerine gelen Çevik Kuvvet polisi, üniversite öğrencilerini çember içine alıp, Gül'ün geçiş yapacağı yoldan yaklaşık 100 metre içeri çekti. Bu yolla ana yolun kesiştiği noktaya ise Adana Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüsler park edilerek barikat kuruldu.

"GÖZALTINA ALIRIZ"

Eylem noktasına gelen Güvenlik Şube Müdürü Erhan Yıldırım da öğrencilere, "Kanuni olarak gerekenleri yapıyorum. Siz burada basın açıklaması yapabilirsiniz. Şiddet içerirse müdahale edeceğiz, gözaltına alacağız. Cumhurbaşkanımız geliyor hassas bir gün, yolun diğer tarafına geçmenize izin vermeyeceğiz. Kanun çerçevesinde eyleminizi gerçekleştirebilirsiniz"dedi.

Öğrencilerin açıklamanın ardından dağılmak istemeleri de engellendi. Öğrenciler, Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteden ayrılıncaya kadar bırakılmadı, bu arada Fevzi Çakmak Yurdu'ndan şehir merkezine gitmek isteyen öğrencilere de izin verilmedi. Bu öğrenciler de eylemle bir ilgilerinin olmadığını anlatmaya çalıştı.

MEKTUP

Çevik Kuvvet polisinin barikatı içinde bekleyen üniversite öğrencileri, burada Gül'e vermek istedikleri açık mektubu okudu. Öğrenciler mektuplarında şu görüşleri dile getirdi:

"Cumhurbaşkanı'na açık mektup. Üniversitelerde yıllardır süregelen baskı ve sindirme politikaları son olarak Ak Parti tarafından tasarlanan ve uygulamaya sokulan sistemli bir operasyonla devam ediyor. Bu operasyonla birlikte üniversite eğitimi mutlak bir şekilde paralı hale getirilmiştir. Bizler bir anayasal hak olarak eğitimin, eşit, tarafsız ve ana dilde kamusal bir hizmet olarak yurttaşlara temin edilmesini savunuyoruz. Binlerce üniversite mezunu işsiz kalmıştır. Üniversiteler, toplum için bilim üretim kurumları olmaktan hızla uzaklaştırılmaktadır. Bizler üniversitelerin, rekabetçilikten sıyrılabilmiş, tüm insanların eşitliği için yapılan planlı ve sanayiye dayalı kalkınmanın parçası olarak görülen bilimsel üretim merkezi haline gelmesini istiyoruz. AKP eliyle üniversitelerin aydınlık birikimine saldırılmaktadır. Bir taraftan tarikat ve cemaatler, yoksul üniversite öğrencilerinin geleceklerini şekillendirmeyi istenmektedir. Diğer taraftan akademik kadrolaşma sürmektedir. Üniversitelerde bilimsel eğitime, dini referanslar konulmasına engel olunmalı. Tarikat ve cemaat örgütlenmeleri gerçek yüzleriyle teşhir edilmelidir. Cumhurbaşkanı Gül'e soruyoruz, 'Yurtlarında eşek eti yedikten sonra gösterdiği tepki nedeniyle yurttan atılan ve disiplin cezaları alan arkadaşlarımıza yapılan uygulamalar ne anlama gelmektedir? Çukurova Üniversitesi'nin bilimle değil yolsuzlukla gündeme gelmesi sizi de rahatsız etmiyor mu? İstanbul'da bebeği öldürülen arkadaşımızın katiline yandaş basın ve AKP iktidarı gibi siz de sahip çıkacak mısınız?"

Öğrenciler açıklamanın ardından alkışlar eşliğinde 'Polis-cemaat değil, bilimsel parasız üniversite istiyoruz', 'Polis dışarı bilim içeri', 'Polis barikatına son' şeklinde sloganlar attılar.

DALINDAN PORTAKAL

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi, sabah kahvaltısını Vali Konağı'nda yaptı. Bahçeye çıkan Gül ve eşi dalından portakal ve mandalina toplayıp kokladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber